Марешки излиза на европейска борса

КФН отказа да допусне за листване компанията му \"Фармхолд” АД

Марешки излиза на европейска борса
336 ~ 2 мин. четене

Фармацевтичната фирма на варненския предприемач Веселин Марешки ще търси излизане на борса в Западна Европа, след като Комисията за финансов надзор (КФН) е отказала окончателно да издаде потвърждение на проспекта за допускане до търговия на регулирания пазар на емисия акции, издадени от фирмата му "Фармхолд” АД, Варна, съобщи Инвестор.бг.

Това е окончателен отказ на проспекта за листване, подготвен от посредника "Бенчмарк", посочва източник на изданието от КФН. Причината за отказа е в недостатъци на подготвения проспект

"Фармхолд" е семейна собственост на Марешки, като е било преобразувано от ООД в АД през 2015 г. и според справка в Търговския регистър има капитал от 1.99 млн. лева. Управител е Веска Марешка. Дружеството се занимава с внос, износ, реекспорт и търговия, покупка на стоки или други вещи с цел продажба в първоначален, обработен или преработен вид в страната и чужбина.

"Ние направихме вече един безуспешен опит с основната дистрибуторска компания "Фармнет" да бъдем листнати. Когато това беше отказано, решихме да проверим дали проблемът е в резултати на предишната ни фирма и да опитаме с новата компания - "Фармхолд", коментира Веселин Марешки пред българското издание на телевизия Блумбърг.

"За мен не е толкова важно излизането на борсата, а да проверим как работи машината. И видях как работи – тя работи срещу всеки нормален инвеститор“, каза още предприемачът.

По думите му компанията вече преглежда вариантите за листване на чужда борса в Западна Европа.

"Да, ще направим нов опит, но няма да го направим в България и ще демонстрираме, че една и съща компания може да бъде приета на борса в друга държава, но не може да бъде допусната на борсата в България. Обмисляме вариантите за европейски борси“, каза спорният варненски бизнесмен, чието име е замесено в редица скандали на общинско и държавно ниво.

Подкрепи Economic.bg