Мария Габриел влиза в Борда за младежта към ООН

Цифровите умения са движеща сила за конкурентоспособността на младите хора

Мария Габриел влиза в Борда за младежта към ООН

Снимка: БТА

Българският еврокомисар Мария Габриел става член на Борда на глобалното партньорство за младежта към ООН – Generation Unlimited („Поколение без граници“). Тя ще се включи в работата по цифровите и предприемачески умения на младите хора. Габриел влиза в Борда по покана на изпълнителния директор на УНИЦЕФ Хенриета Форе. 

Главната цел на инициативата „Поколение без граници“ е всеки млад човек да бъде обхванат в някаква форма на обучение или заетост до 2030 г. Ключово измерение на тази цел е също онлайн обучението, особено при трудностите, които трябваше да преодолеем по време на пандемията. Инициативата се фокусира върху увеличаване на възможностите за деца и младежи от 10 до 24 години, по-специално инвестициите в средно образование, умения за учене и осигуряване на заетост.

„Eдна от целите ми като член на Борда на „Поколение без граници“ и в бъдещото ни сътрудничество с УНИЦЕФ ще бъде придобиването на цифрови умения като движеща сила за конкурентоспособността на младите хора“, коментира Мария Габриел.

Достъпът до високоскоростен интернет и осигуряване на условия за дистанционно и смесено обучение са от ключово значение, особено в контекста на пандемията от коронавирус, която още повече осветли нуждата от цифрова инфраструктура, но и от умения и знания. Това, според Габриел, означава да инвестираме в професионалното обучение на учителите и развитието на уменията на учащите в областта на цифровите технологии.

Без инвестиции в умения и компетентности младите хора ще срещат трудности да отговорят на новите изисквания на пазара на труда“, изтъкна тя.

Габриел и нейният екип вече работят по предизвикателствата пред онлайн обучението. Решения за тях са заложени в актуализирания План за действие в областта на цифровото образование и в рамката на европейското пространство за образование. Програмите предстои да бъдат представени скоро.

Една от основните цели на властите днес е да намерят как да се ускорят действията за сътрудничество между публичния и частния сектор и ефективно взаимодействие с младите хора за модернизиране на образованието, осигуряване на интернет свързаност и умения в предприемачество за 3.5 милиарда деца и младежи до 2030 г.

Коментари: 0