Габриел: Технологиите сами по себе си не променят образованието

ЕК ще насочи финансиране в обучения на учителите

Габриел: Технологиите сами по себе си не променят образованието

Снимка: БТА

В новия си програмен период Европейският съюз е предвидил повече средства за образование и младеж.

Технологиите обаче сами по себе си не променят нищо, но в ръцете на подготвени учители могат да преобразят учебния процес. Това каза еврокомисарят по иновации, образование и младеж Мария Габриел по време на конференцията „Образование от А до #. Иновативното училище“, организирана от Economic.bg, Новините на NOVA, Dir.bg и Kmeta.bg.

Финансов ресурс за образование и иновации, включително за дигитални умения, е предвиден дори в спасителния пакет за коронакризата, който ЕК представи през май. Средства ще са налични и по програмите „Хоризонт Европа“ и тази за дигитализация.
Сега предизвикателството е как да се насочат финансовите ресурси там, където има истинска нужда и ще донесат ефект. Един от акцентите ще са учителите, подчерта еврокомисарят. Тя коментира, че се мисли за европейска академии за учители в рамките на „Еразъм +“, като целта е да работи по-усилено в посока на иновативното преподаване.

Обръщайки внимание, че коронакризата тласна образователните институции в цяла Европа към промяна, принуждавайки всички по веригата да се дигитализират, Мария Габриел подчерта нуждата от ускорена дигитализация на образованието, повишаване на цифровите умения, осигуряване на равен достъп до образование и адаптиране на съдържанието“, коментира Мария Габриел. Според нея общностите са се справили добре с обмена на опит и това е едно от нещата, които ЕК ще продължи да подкрепя.
Въпросът, според Габриел, е как да направим така, че слабите страни да се превърнат в наши възможности. Тя отбеляза, че във фокуса на ЕС остават учениците, а на учителите ще се обръща още по-голямо внимание. 

Под егидата на Габриел в момента е задействан Планът за действие в областта на цифровото образование на ЕС, който Комисията ще представи през септември. До тогава текат обществени консултации.

Коментари: 0