Facebook по-скоро ще блокира новините, отколкото да плаща на издатели

Социалната мрежа заплаши потребителите в Австралия, че ще им бъде забранено да споделят местно съдържание

Facebook по-скоро ще блокира новините, отколкото да плаща на издатели

Снимка: БТА

Facebook Inc заяви, че ще отнеме възможността на австралийците да споделят новинарско съдържание на своите платформи, ако законодателите приемат закона, който задължава компанията да плаща на издателите за споделеното им съдържание. В рамките на подготвяната интернет реформа в Австралия страната ще стане първата, която ще накара социалните мрежи и Google да плащат за новини, създавани от местни издатели.

Планът на Facebook да блокира споделянето на новини от австралийски потребителски акаунти, вместо да плаща възнаграждения за това, намалява възможността за постигане на споразумение с правителството, пише Reuters.

„Ако приемем, че този проект на кодекс се превърне в закон, ние с неохота ще спрем да позволяваме на издателите и хората в Австралия да споделят местни и международни новини във Facebook и Instagram“, заяви управляващият директор на компанията в Австралия Уил Истън. „Това не е първият ни избор, а последният. Това е единственият начин да се защитим срещу резултат, който се противопоставя на логиката и ще навреди, вместо да помогне на дългосрочната жизненост на австралийския сектор за новини и медии“.

Във вторник австралийският финансов министър Джош Фриденберг заяви, че предложеният закон е в национален интерес и ще създаде по-устойчива местна медийна индустрия, където оригиналното съдържание е платено.

„Не реагираме на принуда или тежки заплахи, откъдето и да идват,“ каза Фриденберг в отговор по имейл на искането на Reuters за коментар.

Председателят на Австралийската комисия за конкуренцияta и потребителите (ACCC) Род Симс, който наблюдава предложения закон, заяви, че отговорът на Facebook е „неблагоприятен и заблуден“ и че предложението „просто има за цел да внесе справедливост и прозрачност в отношенията между Facebook и Google с австралийския новинарски и медиен сектор“.

„Докато ACCC и правителството работят за финализирането на законопроекта, надяваме се всички страни да се включат в конструктивни дискусии“, каза Симс в изявление.

Бриджит Феър, главен изпълнителен директор на Free TV Australia, лобистка група на безплатни телевизионни оператори, заяви, че планът на Facebook се свежда до „тормоз“ и че американската фирма „ще каже и ще направи всичко, за да избегне справедливото плащане за новинарско съдържание“ .

„Австралийските потребители на Facebook са държани като откуп в тактиката за сплашване срещу австралийското правителство да отстъпи по този въпрос“, каза тя в изявление.

Предложеният закон е „единственият разумен начин за изравняване на договарящата сила между Facebook, Google и австралийските новинарски медии“, каза Феър.

Истонът на Facebook в своя блог нарече предложения закон „безпрецедентен по обхват“ и заяви, че компанията може или да премахне изцяло новините, или да се съгласи да плаща на издателите за толкова съдържание, колкото искат, на цена без ясни ограничения.

Коментари: 0