Amazon получи разрешение да доставя пратки с дронове

Проблемите със социалното отдалечаване по време на пандемията повишиха интереса към използването на роботи за доставка

Amazon получи разрешение да доставя пратки с дронове

Снимка: Unsplash

Американската корпорация Amazon получи разрешение от Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) да използва дронове за доставка на товари, съобщи пресслужбата на агенцията.

Преди това такива разрешения получиха Wing Aviation (собственост на холдинга Alphabet, който притежава Google) и компанията за експресна доставка UPS.

FAA поясни, че услугата Prime Air (собственост на Amazon) е получила разрешение. Корпорацията изпрати искане още през 2019 г. Според FAA, Prime Air предвижда „използването на автономни безпилотни самолетни системи за безопасно и ефективно доставяне на колети до клиентите“.

Amazon заяви, че ще използва одобрението, за да започне да тества доставките, но отказа да каже кога или къде ще се проведат тестовете.

Дейвид Карбон, бивш изпълнителен директор на Boeing, се присъедини към Amazon и пое водещата роля в програмата за безпилотни самолети през март миналата година. Той нарече сертифицирането важна стъпка.

„Ще продължим да разработваме и усъвършенстваме нашата технология, за да интегрираме изцяло безпилотните самолети за доставка във въздушното пространство, и ще работим в тясно сътрудничество с FAA и други регулаторни органи по света, за да реализираме нашата визия за 30-минутна доставка“, каза Карбон.

Проблемите със социалното отдалечаване по време на пандемията повишиха интереса към използването на роботи за доставка, но технологиите все още не са готови за широко използване. FAA все още разработва разпоредби, необходими за по-масово бавлизане на безпилотни летателни апарати.

Amazon отдавна заяви, че планира да използва дронове за извършване на доставки за 30 минути или по-малко. Изпълнителният директор Джеф Безос за първи път обяви програмата през декември 2013 г. Amazon казва, че днес има тестови центрове в САЩ и по света и е регистрирала хиляди полетни часове.

През декември 2016 г. направи първата си пробна доставка с безпилотни летателни апарати във Великобритания.

Оттогава напредъкът е бавен. През юни 2019 г. Джеф Уилк, главен изпълнителен директор на Amazon Worldwide Consumer, заяви, че компанията планира да доставя с дрон в рамките на месеци, но това все още не е факт.

През октомври 2019 г. UPS беше първата компания в САЩ, която получи разрешение за стартиране на търговска доставка на стоки в цялата страна с помощта на безпилотни летателни апарати. Първоначално компанията планира да се съсредоточи върху доставките до лечебните заведения.

Коментари: 0