ЕЦБ ще изкупува облигации за €60 млрд. месечно (обновена)

Европейските пазари реагираха положително на думите на Марио Драги

ЕЦБ ще изкупува облигации за €60 млрд. месечно (обновена)
Автор: Стилиян Гребеничарски

Председателят на Европейската централна банка Марио Драги обяви обширна програма за изкупуване на активи (количествени улеснения)  за до 60 млрд. евро месечно. Програмата е моделирана да продължи до края на септември 2016 г. и е на обща стойност 1,1 трлн. евро.

Драги посочи няколко канала, по които мярката ще окаже ефект върху икономическия растеж и очакванията за инфлацията в средносрочен план, сред които е заместването в портфолиото на инвестициите, което ще остави повече паричен ресурс в инвеститорите и банките, които да засилят кредитирането. Централната банка продължава да държи на целта си за инфлация от 2%. В началото на годината Евростат обяви предварителни данни, според които през декември инфлацията в еврозоната е била отрицателна - минус 0,2%.

Важен елемент в QE програмата е споделянето на риска от изкупуваните активи. То ще се осъществява от националните централни банки, като целта е да се стимулират местните ръководства да управляват по-добре икономиките си. Европейски институции ще държат обаче 12% от новозакупените активи, а ЕЦБ още 8%, което означава, че 20% от обема на операциите ще са със споделен риск. Това се счита като отстъпка към Германия, която бе най-силен противник на мащабна интервенция.

Председателят на Бундесбанк изрази опасения, че с изкупуването на държавни ценни книжа практически се стимулират неефективно работещи икономики и правителства, което ги демотивира да се реформират. Преди дни той добави, че евтиният петрол вече представлява сериозен икономически стимул за цялата еврозона.

Управителният съвет е бил единодушен в решението, че изкупуването на активи е правилният инструмент на монетарната политика. Дискусия е имало за това кога то да бъде предприето, но сериозното мнозинство е било в подкрепа това да се направи сега. По-сериозни спорова са възникнали при определяне на това кой и какъв риск ще носи при изпълнението на програмата.

Инструментите, които ще бъдат закупувани са с най-разнообразен матуритет - от 2 до 30 години. На журналистически въпрос за структурата на програмата по видове инструменти, Драги отговори, че на този етап е рано да се посочат точни пропорции.

Председателят на ЕЦБ подчерта, че курсът на еврото е важен за ценовата стабилност, но неговото контролиране не е цел на институцията. Той отхвърли съмненията, че рязката намеса на пазара може да доведе до формиране на балони.

Европейската централна банка остави непроменен основния лихвен процент - 0,05%, лихвеният процент по депозити в банката - отрицателен (-0,2%), но намали цената на заемния ресурс за банките.


Обемът значително надхвърля първоначалните очаквания. Скорошна анкета на информационната агенция сред 60 анализатори показа, че 93% от запитаните не поставят под съмнение изкупуването на активи. За сравнение, след последната среща на ЕЦБ за монетарната политика (4 декември) едва 37% от запитаните икономисти са очаквали подобно решение. Средните им прогнози са за размер на програмата от около 550 млрд. евро.

Любопитното е, че над половината от икономистите смятаха, че това ще се случи наведнъж, а едва 15% - на месечни траншове. Около половината от анкетираните считаха преди няколко дни, че ЕЦБ ще осъществи изкупуване на един транш, докато според 15% това ще се случи с максимални месечни пакети. 57% очакват, че програмата ще е основно фокусирана върху правителствени облигации със символично участие на други инструменти, докато 25% залагат на балансирано съотношение, а 14% на изкупуване единствено на държавен дълг.

Коментари: 0