Марио Драги подкрепи идеята на Франция за бюджет на Еврозоната

Според досегашния гуверньор на ЕЦБ недостатъчната интеграция на страните, използващи еврото, ги прави силно уязвими на финансови сътресения

Марио Драги подкрепи идеята на Франция за бюджет на Еврозоната

Снимка: БТА

Досегашният гуверньор на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги призова страните от Еврозоната да се интегрират още повече чрез общ бюджет – тема, която е причина за дълбоко разделение между 19-те държави, които използват еврото за своя национална валута.

„За да имаме по-силен Икономически и паричен съюз (ИПС), ни трябва единен бюджет на Еврозоната. Ясно е, че политическият дебат по темата все още има да извърви дълъг път, но аз съм оптимистично настроен”, каза Драги в интервю за Financial Times. По този начин гуверньорът на ЕЦБ подкрепи идеята, която френският президент Еманюел Макрон вече от дълго време опитва да наложи.

Според Драги най-важното сега е съюзът, изграден въз основа на еврото, да стане още по-силен. „В някои области по-голямата интеграция постига тази цел”, смята той.

В момента Еврозоната се състои от 19 европейски държави, които споделят една и съща валута – еврото. Тяхната парична политика се определя от базираната във Франкфурт ЕЦБ. Техните финансови политики обаче се решават на национално равнище, което от своя страна често създава дисбаланси и прави Еврозоната по-уязвима на финансови сътресения. Докато някои страни твърдят, че е необходим по-централизиран подход по отношение на фискалната политика, други нямат желание да делегират повече власт на европейските институции. Основният страх на вторите е, че ще загубят контрол върху собствените си икономики или че ще се налага да финансират високозадлъжнели нации.

Оглавявани от френската делегация, по-рано тази година финансовите министри от Еврозоната се съгласиха да създадат единен бюджет. Подробностите как той ще се финансира той и какъв ще е размерът му обаче все още предстои да бъдат съгласувани и одобрени от отделните държави от Еврозоната. При всички положения обаче евентуалният компромис, който може да бъде постигнат, със сигурност няма да е толкова амбициозен, колкото беше първоначалното предложение на Еманюел Макрон.

Досега Марио Драги често е критикувал страните членки на Еврозоната, че не правят достатъчно да подкрепят европейската икономика. По думите му паричната политика сама по себе си не може да повиши ниските нива на икономически ръст и инфлация, наблюдавани в региона. Според досегашния гуверньор на ЕЦБ повече правителствена подкрепа би могла значително да понижи натиска върху централната банка.

Осемгодишният мандат на Драги изтича на 31 октомври, а от 1 ноември мястото му ще бъде заето от досегашния директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард.

Коментари: 0