Мария Габриел: Говорим за Индустрия 4.0, но всъщност наблюдаваме еволюция

Еврокомисарят представи пилотния проект „Цифрова възможност“, който осигурява трансгранични стажове, заплащани от ЕК

Мария Габриел: Говорим за Индустрия 4.0, но всъщност наблюдаваме еволюция
588 ~ 3 мин. четене
Говорим за четвърта индустриална революция, но всъщност наблюдаваме еволюция. Моята позиция е ясна – роботите и машините няма да заменят хората. Това заяви европейският комисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, която се срещна със стажанти от компании-членове на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ). Това бе втората от поредицата срещи young.LEADERS.talk в рамките на Националната стажантска инициатива на Съвета.

„В центъра на работата ми е подход, според който човекът остава управляващ машините, но за това са нужни цифрови умения. 163 млн. европейци са без основни цифрови умения и затова темата е мой приоритет“, каза Габриел в отговор на въпрос от страна на младежи.

Целта на срещите с младите хора е да им се даде възможност да се срещнат със своите модели за подражание – от политическите лидери и топ мениджърите на водещи компании до млади специалисти и предприемачи, и да почерпят опит от техните лични истории. Срещата с Мария Габриел се проведе в арт пространството Къщата на София.

„Гордея се със стажантите, които съм имала – и преди в Европейския парламент, и сега в кабинета ми в Европейската комисия. Всеки от тях след това израсна по пътя на професионалното си развитие“, каза еврокомисарят по време на срещата. „Трудът и упоритостта са водещи, когато се стремиш да постигнеш целите си. В трудностите се каляваме и показваме характер и потенциал“, добави тя.

Мария Габриел разказа за предизвикателствата пред себе си като студент в престижния институт по политически науки Sciences Po във Франция, а след това и като първия преподавател-чужденец в института. Фактът, че чужденците са имали ограничени възможности за стаж като студенти, мотивират комисар Мария Габриел да предоставя такъв шанс на възможно най-много млади хора по времето, когато беше член на Европейския парламент.

Работата в европейските институции, участието в създаването на европейските политики ти дава възможност да дадеш форма и видимост на идеите си и те да бъдат в полза на гражданите“, вдъхнови стажантите Мария Габриел. Тя призова младите хора, ако имат идея или искат да споделят нещо с нея, да не се колебаят да й пишат.

Председателят на УС на Съвета на жените в бизнеса в България д-р инж. Боряна Манолова и главен изпълнителен директор на Siemens България, коментира, че присъстващите на събитието стажанти са от различни компании, но всяка дейност е свързана с цифровизацията. „Това е голяма тема за българския бизнес“, коментира Манолова и припомни, че СЖББ е организирал конференция именно по тази тема.

Мария Габриел запозна стажантите с пилотния проект „Цифрова възможност“, който осигурява трансгранични стажове, заплащани от ЕК. За него могат да кандидатстват не само IT специалисти, но и младежи, изучаващи други специалности. Българският еврокомисар насърчи младите хора да се включат активно и в дейностите в рамките на Европейската седмица на програмирането през октомври, като нейната цел е до 2020 г. тя да обхване 50% от училищата в ЕС.

Отчитайки факта, че в изданието през 2017 г. 46% от участниците в специализираната седмица бяха момичета, комисарят заяви, че СЖББ е вдъхновение за младите момичета и жени да следват мечтите си и да бъдат успешни предприемачи. Комисар Габриел разказа детайлно и за нейната Стратегия за жените в цифровите технологии, базирана на три оси –  борба със стереотипите, шанс за момичетата за образование в СТЕМ специалности и развитието на предприемачеството сред жените. Киберсигурността, борбата с разпространението на дезинформация онлайн, суперкомпютрите и Западните Балкани бяха сред другите теми, които привлякоха интереса на стажантите.
Подкрепи Economic.bg