Марсоходът на НАСА взе първата скална проба от Червената планета (снимка)

Остава огромното предизвикателство тя да бъде обработена и изпратена на Земята

Марсоходът на НАСА взе първата скална проба от Червената планета (снимка)

Снимка: НАСА

776 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

След първоначалния провал, марсоходът „Постоянство“ е успял от втория опит да вземе проба от недрата на Червената планета, потвърди НАСА след извършена проверка. Роувърът е измъкнал къс от вътрешността на скала с цвят на ръжда. Безопасно уловен в неговата специална тръба, сега той е готов за обработка и изпращане на Земята, съобщава CNET.

Миналия месец НАСА прибързано реши, че се е сдобила с първа проба, но впоследствие епруветката мистериозно се оказа празна. Учените все пак разрешиха загадката с изчезналата скала – материалът всъщност е бил прахообразен и на практика невъзможен за съхранение. 

„Хардуерът изпълняваше командата, но скалата не съдейства“, обясниха образно тогава инженерите на JPL.

Този път НАСА не прибърза. На снимките от 1 септември ясно се виждаше наличието на камък в колектора, но агенцията искаше да е „напълно сигурна“, че пробата е съхранена успешно. След операция по извличането и прибирането на пробата бяха направени нови кадри, но положението на слънцето попречи да се види скалата. Тази събота обаче то съдейства и ясно показа наличието на камъка.

Изображенията съвпадат с по-ранните снимки, загатващи за ръжда, което може да означава наличие на желязо и други минерали, вероятно утаили се във водата, обясняват от Arizona State University.

Сега „Постоянство“ трябва да обработи, запечата и в крайна сметка да остави материала някъде на повърхността на Марс. След това той ще повтори процеса и ще събере възможно най-много проби, оставяйки ги разпръснати на различни точки. НАСА и Европейската космическа агенция (ESA) ще изпратят марсиански кацащ апарат и роувър за събиране на проби на същото място близо до кратера Jezero, за да съберат тези епруветки и да ги поставят в ракета, която след това ще се отправи към Земята.

Единственото предизвикателство е, че споменатият роувър и ракета все още не са построени и дори нямат завършен дизайн. Партниращите си агенции обаче планират да го изстрелят към Марс до 2026 г., като се очаква да пристигне там до 2028 г. Пробите едва ли ще бъдат получени преди 2031 г. Прогнозите за тези етапи само доказват, че всяка от фазите на проекта „Постоянство“ ще бъде огромно предизвикателство.

Подкрепи Economic.bg