Мъск: Tesla \"вероятно няма\" да вземе пари от Саудитска Арабия

Държавни фондове на кралството правят значителни инвестиции в Силициевата долина

Мъск: Tesla \
Tesla "вероятно няма" да вземе пари от Саудитска Арабия след убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, заяви главният изпълнителен директор Илон Мъск.

Мъск и компанията му, производител на електрически автомобили, влязоха в медиите с новина за финасиране от Саудитска Арабия, след като милиардерът съобщи в туит, че смята да направи компанията частна при цена от 420 долара на акция.

По-късно, разяснявайки съобщенията си в блога си, шефът на Tesla заяви, че е бил потърсен няколко пъти от суверенния фонд на Саудитска Арабия за възможността Tesla да бъде свалена от борсата, и че фондът е купилпочти 5% от капитала на Tesla чрез публичния пазар , Впоследствие плановете за сваляне на компанията от търговия бяха отменени. А Мъск бе глобен за изказването си.

В интервю за Recode днес Мъск бе директно попитан дали компанията му ще ползва саудитско финансиране след разкритията по случая Хашоти и отговорът му  бе: "Вероятно не".

Главният прокурор на Саудитска Арабия миналата седмица призна за първи път, че убийството на Хашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул в Турция е "предумишлено".

Арабското кралство първоначално отрече каквото и да било участие в изчезването му, заявявайки, че журналистът от "Вашингтон пост" е напуснал консулството невредим. Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман заяви, че сътрудничи с Турция за убийството на Хашоги и че виновните ще бъдат изправени пред съда.

Попитан за влиянието на Саудитския суверенон фонд в Силициевата долина, Мъск добави, че е важно да се отбележи, че не всички пари от Саудитска Арабия са еднакви.

Той каза: "Мисля, че трябва просто да помислим, че има цяла страна и има, знаете ... Има много добри хора в Саудитска Арабия и саудитци, които са извън Саудитска Арабия.".

Фондът за публични инвестиции на Саудитска Арабия е основен източник на фонда Vision от $100 млрд. на SoftBank, който влага значителни суми в стартиращата икономика на Силициевата долина, коментира CNBC. Фондът вече е отпуснал 45 милиарда долара, а престолонаследникът на Саудитска Арабия заяви миналата година, че фондът планира да инвестира още 45 милиарда долара във втория основен фонд на японската фирма.

Редица лидери на американски компании обаче бойкотираха едно от най-големите събития на Саудитска Арабия - инвестиционен форум, наричан "Давос на пустинята", която се проведе миналата седмица, именно заради случая Хашоги.
Коментари: 0