Mastercard тества биометричните си карти в България

Иновативното разплащателно решение комбинира чип технологията с пръстов отпечатък

Mastercard тества биометричните си карти в България

Mastercard представи резултатите от тестовия период с биометрични карти в България, проведен съвместно с UniCredit Bulbank. Иновативното разплащателно решение комбинира чип технологията с пръстов отпечатък, за да може удобно и сигурно да удостовери идентичността на картодържателите по време на покупка.

След Южна Африка, България е първият пазар в Европа, който тества новата технология. В края на пилотния период, потребителите споделиха своите впечатления и опит от използването на технологията:

-  93% от участниците в изпитателния период намират биометричните карти за много по-удобни в сравнение с картите, изискващи въвеждането на ПИН код при трансакция;

95% от потребителите намират биометричните карти за по-сигурни от картите с чип технология;

-  Над 90% са готови да заменят своята предпочитана разплащателна карта с биометрична, ако такава е достъпна.

Резултатите от тестовия период показват още, че най-честите локации, където потребителите са използвали биометричните карти, за да направят лесни и сигурни плащания, са супермаркети, ресторанти и кафенета, търговски вериги и бензиностанции. Мнозинството от запитаните пък са „за“ добавянето на безконтактната функционалност към биометричните карти.

„UniCredit Bulbank е водеща банка по отношение на иновациите. Доказахме го още веднъж чрез факта, че сме първата банка в Европа, която тества биометрични карти. Непрестанно работим, за да предлагаме на потребителите си иновативни, удобни и същевременно сигурни разплащателни инструменти. Този подход ни направи естествен партньор на Mastercard в техния проект. Биометричните данни като инструмент за идентификация имат значително влияние върху всички сфери на живота, не само във финансовата“, заяви Левон Хампарцумян, изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на UniCredit Bulbank.

„Много сме горди, че България е първата държава в Европа, която тества биометричните карти. Сигурността е на първо място в съзнанието на потребителите при избор на разплащателен продукт, а биометричната технология за автентикация несъмнено предлага високо ниво на сигурност, която я превръща и в ключов фактор за отличаване на картовите издатели. Българите са убедени в предимствата на тази иновативна технология и прегръщат навлизането ѝ, защото тя ще им позволи да правят бързи и сигурни трансакции“, заяви Артур Туремка, генерален мениджър за Балканите, Mastercard.

Как работи иновативната технология

Картодържателят заявява своята карта с биометрични данни в обслужващата го банка. При регистрирането неговият пръстов отпечатък се превръща в криптиран дигитален шаблон, който се съхранява на картата. След това картата може да бъде използвана на всеки терминал, който приема EMV-чип карти в света.

Когато потребителят пазарува или разплаща в магазин, биометричната карта работи като всяка друга карта с чип. Картодържателят просто поставя картата си на терминала, осигурен от търговеца, като поставя пръста си върху вградения сензор. Пръстовият отпечатък се верифицира с шаблона на картата и ако биометричните данни съвпадат, трансакцията може да бъде одобрена, без картата да се отделя от ръката на клиента.

Коментари: 0