Мая Манолова е новият омбудсман на държавата

Тя бе избрана с гласовете на 129 народни представители

Мая Манолова е новият омбудсман на държавата

Снимка: БГНЕС

Мая Манолова е новият омбудсман на държавата. Това решиха днес депутатите след тайно гласуване с бюлетини. Кандидатурата й бе подкрепена от 129 народни представители.  
 
Другият номиниран за поста бе настоящият омбудсман Константин Пенчев, който бе подкрепен от 82-ма депутати. Пенчев бе издигнат от Реформаторския блок за втори мандат, а Мая Манолова е кандидатурата на БСП. 

Тайният вот се проведе от 10:30 до 11:30 часа, като депутатите имаха възможност да гласуват върху една бюлетина, на която бяха изписани имената на двамата кандидати. Недействителните бюлетини са 11. 
   
Изборът на депутатът от БСП не е неочакван, тъй като Манолова бе подкрепена от парламентарните групи на БСП, ДПС, АБВ и Патриотичния фронт. ГЕРБ бяха по-скоро срещу избора й заради аферата "Костинброд", но въпреки това те не издигнаха свой кандидат. 
  
"Парламентът ще ми липсва, ще ми липсва парламентарната трибуна и битката тук, но ми предстои битката за правата на българските граждани. Ще ми липсвате, може би и на някои от вас и аз ще липсвам", заяви след избора си Манолова. 
 
Очаква се Мая Манолова да встъпи в длъжност на 20 октомври, като мандатът е пет години. Тя ще бъде третият омбудсман на страната ни след Гиньо Ганев и Константин Пенчев. Преди да стъпи в длъжност Манолова трябва да напусне редиците на БСП. 

Коментари: 0