McDonald’s загуби битката за името Big Mac в ЕС

По дело, заведено от ирландска верига за бързо хранене

McDonald’s загуби битката за името Big Mac в ЕС
2969 ~ 1 мин. четене
McDonald’s загуби дело за правата върху търговската марка Big Mac в Европейския съюз.

Службата на ЕС за интелектуална собственост е решила вчера, че гигантът за бързо хранене не използва търговската марка в съответствие с правото на ЕС. Решението влиза в сила незабавно.

McDonald’s заяви, че възнамерява да обжалва решението и е уверена, че то ще бъде отменено.

"Разочаровани сме от решението на EUIPO и вярваме, че то не е взело предвид съществените доказателства, представени от McDonald's, доказващи използването на нашата марка BIG MAC в цяла Европа", заяви говорител на McDonald's в изявление.

Ирландска верига ресторанти, наречена Supermac’s , заведе делото пред регулатора преди две години. Тя обвинява McDonald’s в „злоупотреба с търговска марка“. McDonald’s е използвала търговската си марка Big Mac в опит да спре ирландската компания да запази търговското си име в ЕС, което ще й помогне да се разшири извън Ирландия и Северна Ирландия.

Американският гигант в бързото хранене твърди, че Supermac’s  е твърде близко по име до марката на нейния бургер и ще обърка обществеността. И двете вериги продават бургери и пържени картофи.

Спорът за търговската марка не е първият случай, в който конкуренти оспорват търговските марки на McDonald’s, или първият в който малка компания побеждава американския Голиат. През 2009 г. малайзийска верига спечели правото да се нарича McCurry след осемгодишна битка с американската верига.


Подкрепи Economic.bg