Мебели-роботи навлизат в домовете ни

Ori System вече е налична за предварителни поръчки в САЩ и Канада

Мебели-роботи навлизат в домовете ни

Снимка: Vimeo screenshot

Още през 2014 г. Масачузетския технологичен институт (MIT) представи концепцията си CityHome – решение за малки жилищни пространства, което дава възможност за комбинирането на няколко домашни потребности в една и съща модулна мебел.

Днес идеята е преименувана на Ori System, от японското изкуство оригами, и е налична за предварителни поръчки, съобщи The Verge.

Автоматизираната система има два варианта Ori Full и Ori Queen, като всяка от тях включва легло, работно място, чекмеджета, килер и място за съхранение. Версията Queen идва и с диван. Предварителните поръчки са достъпни за Ню Йорк, Чикаго, Сан Франциско, Бостън и други големи американски и канадски градове,

На пръв поглед системата не изглежда като иновация, още по-малко напомня за робот. Ето къде е хватката: системите Ori са електризирани, като елементите могат да се управляват чрез физически интерфейс, през приложение или чрез гласови команди към домашния помощник Alexa на Amazon.

По този начин човек може съвсем спокойно да се обърне към нея с „Хей Alexa, можеш ли да помолиш Ori да подготви леглото?“, или „Alexa, помоли Ori да ми донесе чашата вино“.

В случай, че електрозахранването прекъсне, модулната мебел може лесно да се конфигурира и ръчно, тъй като е изработена от лек тополов шперплат и колела.

Проектът се осъществява в сътрудничество между Yves Béhar и MIT Media Lab. В момента системата може да се поръча срещу 10 000 долара, като доставките ще започнат в края на тази година. Прототипът на Ori System вече е тестван от гости на Airbnb квартира в Бостън през миналата година.

Първоначалната инвестиция изглежда доста солена, но вероятно не е далеч времето, когато подобни мебели ще бъдат нещо обичайно в домовете на хиляди хора. Анализаторите прогнозират, че цената ще започне да пада с увеличаване на производствения цикъл. Първоначално ще бъдат произведени 1 200 единици от роботизираната мебел, като компанията се надява в близко бъдеще да разшири обсега си отвъд САЩ и Канада.

„Необходимостта от нови градски решения е глобално предизвикателство“, коментират от Ori System, като дават пример с нарастващите разходи за недвижими имоти в Сан Франциско, Ню Йорк, Хонг Конг и Токио, които са едни от най-големите пазари. Ori System идват във време, когато мнозина търсят и се нуждаят от новаторски решения, за да правят повече с по-малко жизнено пространство.

Коментари: 0