Мей и Брекзит – коментари от британския печат

Британският министър-председател сложи ръка върху преговорите за Брекзит

Мей и Брекзит – коментари от британския печат

Снимка: БТА

Британската министър-председателка Тереза Мей си върна контрола върху решаващите преговори с Брюксел, след като правителството публикува своя план за излизане на Великобритания от Европейския съюз, пише в. "Гардиън".

Мей обяви, че вече тя, а не новият й министър за Брекзит Доминик Рааб, ще води критичните преговори с ЕС. Рааб, който беше назначен преди две седмици, ще отговаря за вътрешните приготовления, планирането в случай на липса на сделка и законодателството, посочва изданието.

С този ход Мей подсилва своето управление и се стреми да сложи край на съперничествата, които подкопават нейната стратегия за напускане на ЕС, отбелязва в. "Файненшъл таймс".
Министър-председателката обяви промяната в писмено заявление до депутатите, в което също така ги уведоми, че министерството за Брекзит, което през последните месеци работеше по стратегия, паралелна на тази на Мей, вече няма да играе толкова важна роля. 

Така в последния етап от преговорите за Брекзит властта ще бъде концентрирана в ръцете на министър-председателката и нейния главен съветник по въпросите на ЕС Оливър Робинс. Решението на Мей цели да бъде сложен край на ожесточената борба за влияние в правителството, довела този месец до оставката на предишния министър за Брекзита Дейвид Дейвис, коментира вестникът.

Според евроскептиците този ход подкопава позицията на новия министър за Брекзита. Високопоставен служител обаче каза, че промяната отразява реалната ситуация в правителството - такава, каквато е от много месеци. По думите му Рааб всъщност ще има по-голяма роля в преговорите от своя предшественик Дейвис, пише "Таймс".

В. "Индипендънт" съобщава, че започва кампания в подкрепа на това именно британците да имат право да кажат последната дума по въпроса за излизането от ЕС. Каквото и да се случи в идните месеци, ние се придържаме към ангажимента си към читателите да запазваме баланса и да представяме множество различни гледни точки. Но смятаме, че е правилно да има референдум за окончателното споразумение, изтъква изданието.
Коментари: 0