Мей иска 3-годишен преходен период след Brexit

Според британския премиер Европа винаги ще е най-близкия пазар на Обединеното кралство

Мей иска 3-годишен преходен период след Brexit

Снимка: БТА

Тереза Мей допусна, че преходният период след датата на Brexit – 29 март 2019 г. – може да продължи значително по-дълго от първоначално планираното. Засега се очаква този период да бъде до декември 2020 г., но в днешната си реч пред Конфедерацията на британската индустрия премиерът на Великобритания каза, че срокът за пълното отделяне на Обединеното кралство от ЕС може да продължи до пролетта на 2022 г.

Мей добави, че няма как преходният период да продължи по-дълго от това, защото на 5 май 2022 г. на Острова ще бъдат проведени парламентарни избори.

Премиерът отбеляза, че заключителната фаза в преговорите с ЕС по условията на излизането от Блока ще е най-трудната и че тя лично ще доведе процеса докрай. Тя допълни, че няма намерение да подава оставка, както я призовават редица евроскептични депутати от управляващата Консервативна партия.

„Стремим се към сделка, която ще работи за Обединеното кралство. Нека няма и капка съмнение, че аз съм решена да я постигна”, каза Мей в речта си и получи бурни аплодисменти. „Светът се променя бързо, но не и нашата география: Европа завинаги ще остане най-близкият ни пазар и е изключително важно да гарантираме граници, през които стоките ще преминават свободно”, добави тя.

ЕС ще проведе на 25 ноември среща на високо равнище, за да обсъди проекта за споразумение. Някои подкрепящи Brexit министри искат части от него да бъдат преработени, но Германия изключи такъв вариант.

Генералният директор на най-голямото бизнес лоби във Великобритания Каролин Феърбеърн заяви на форума, че британските политици играят рисково и залозите са големи, защото може да се стигне до Brexit без споразумение.

„Докато другите страни градят бъдеще на конкурентоспособност, нашето ръководство, Уестминстър, изглежда, живее в свой собствен, тесногръд свят”, каза Феърбеърн. „Изглежда, че играе високорискова игра с големи залози, изходът от която може да е инцидентно (излизане) без сделка. Със сигурност сме способни на нещо по-добро от това”, добави лидерът на Конфедерацията на британската индустрия.
Коментари: 0