Междуобластните автобуси възстановиха 70% от курсовете си

Пътниците обаче са едва 50% спрямо миналата година и ще намаляват

Междуобластните автобуси възстановиха 70% от курсовете си

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Белчо Цанев Автор: Белчо Цанев

Около 70% от редовните междуобластни автобусни линии, които са били изпълнявани преди обявяването на извънредното положение на 13 март 2020 г., вече са възстановени. Това обясни в отговор на въпрос на Economic.bg Ивайло Константинов, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България  (НСАПБ) и член на Управителни съвет на Конфедерацията на автобусните превозвачи. Броят на пътниците обаче е едва около 50% спрямо същия период на миналата година, веднага уточни той.

„Категорично говорим само за превозите по републиканската транспортна схема. При областните и общинските схеми нещата са трагични“, коментира още Ивайло Константинов и допълни, че сдружението „не разполага с окрупнена достоверна информация за тях“.

Разбира се, най-натоварени са автобусните линии, които свързват различните областни градове с черноморското крайбрежие. „Те също са възстановени в рамките на 70% спрямо миналата година, но автобусите там са по-пълни, отколкото тези, които возят между останалите областни градове“, коментира Ивайло Константинов. „Като цяло заетостта на седалките в автобусите, пътуващи за морето, е средно около 65%, докато по останалите линии е в рамките на 30-35%, така че като цяло превозените пътници през последните два месеца в България са половината спрямо година по-рано“, обясни още председателят на НСАПБ. „За 95-100% запълнени места в автобусите можем да говорим единствено  в петък и в неделя вечер и в понеделник до обяд“, посочи още той.

Ивайло Константинов категорично отказа да приеме критиките, постъпили в  редакцията на Economic.bg и разпространяващи се в социалните мрежи, че автобусите са пълни и в тях не се спазват никакви изисквания за отстояние между пътуващите. „Няма никакви нормативно определени изисквания за спазване на отстояние в автобусите и при това положение не е и логично ние самите да си налагаме такива, още повече, че с изключение на петък и неделя, в останалото време между пътниците по принцип има достатъчно разстояние“, посочи той.

Според Ивайло Константинов обаче пазарът ще се влоши веднага след приключването на летния туристически сезон. „Приключат ли превозите до морето и броят на пътниците в автобусите ще падне драматично“, прогнозира той и изрази съмнение, че немалко фирми няма да просъществуват до края на годината. 

Припомняме, че по думите на Ивайло Константинов в края на март броят на пътниците в автобусите се беше сринал с 99%, но след отмяната на извънредното положение през май започна постепенно да се възстановява – най-вече между големите градове.

Коментари: 0