Мексиканците вече не са привлечени от \"американската мечта\"

Все повече от тях напускат САЩ и се връщат в родината си

Мексиканците вече не са привлечени от \

Днес повече мексиканци напускат САЩ вместо да влизат в страната. Макар по-строгото прилагане на законите за имиграцията да има своя принос към тази тенденция, повечето от тях напускат по свое желание. Това става ясно от доклад на Pew Research Center, оповестен от CNN.


Цитирайки данни от преброяването на населението, докладът установил, че за периода 2009-2014 г. 1 млн. мексиканци и техните семейства са напуснали САЩ и са се върнали в родината си. За същия период приблизително 870 000 мексиканци са дошли в страната на неограничените възможности. Данните включват както легалните, така и нелегалните емигранти.

 

Основните причини мексиканците да казват "adiós"  на САЩ е слабото икономическо възстановяване и фактът, че им липсва семейството вкъщи, сочат данни на изследването. В миналото е било по-лесно те да посещават близките си и след това да се върнат в САЩ. Но със засиления контрол по границите те остават там, докато не решат да се завърнат окончателно в родината си, каза Ана Гонсалес, автор на доклада. Докато по-голямата част от хората, живеещи в Мексико, все още вярват, че животът отвъд северната граница е по-добър, нараства делът на тези, които вече не са толкова впечатлени от американската мечта. 

Днес една трета от пълнолетните в Мексико заявяват, че тези, които са се преместили в САЩ, водят същия начин на живот като този в родината си. 

В продължение на дълги години мексиканците съставляваха най-големия дял от имигрантите в САЩ, но прииждащите от Азия вече са на ппът да ги изравнят, се казва в доклада.

В него се установявва още, че някои от характеристиките на мексиканците, живееще в момента в САЩ, са се променили. Те са по-улегнали, по-зрели и по-добре образовани, отколкото са били преди 10 години.

Коментари: 0