Доларът се стабилизира през тази седмица

Терористичните атаки над Париж предизвикаха търсене на безрискови активи

Доларът се стабилизира през тази седмица
116 ~ 1 мин. четене

През изминалата седмица доларът върна част от спечелената територия спрямо кошница от валути, след като терористичните атаки над Париж предизвикаха търсене на безрискови активи, което доведе до спад на възвръщаемостта на американските облигации, превръщайки се в отличен катализатор за прибиране на печалби от дългите доларови позиции. 

Освен от повишеното търсене на безопасни активи, японската валута бе подкрепена и от решението на централната банка на страната да запази лихвените проценти непроменени. Допълнителна подкрепа получиха и новозеландският  и австралийският долари, като първият се възползва от оптимистичните данни продажбите на дребно и от стабилизирането на цените на млечните продукти, докато вторият поскъпна в резултат на протоколът от заседанието на централната банка, който показа, че понижение на лихвените проценти е малко вероятно в краткосрочен план. 

Въпреки всичко загубите на долара бяха ограничени поради индикациите на служители на ФЕД, че е силно вероятно  нормализирането на паричната политика да започне през декември, като тази гледна точка бе подкрепена и от протоколът от последното заседание на централната банка.

За седмицата еврото поевтиня с 0.42% спрямо долара, паундът поскъпна с 0.11%, йената поскъпна с 0.33%, швейцарският франк поевтиня с 0.83%, златото се понижи с 0.73%, а американският суров петрол поскъпна с 2.55%. Пазарният фокус през настоящата седмица ще бъде съсредоточен върху пресконференцията на Федералния резерв в понеделник, изявлението на председателя на централната банка на Австралия- Глен Стивънс и серията  данни за САЩ, които ще бъдат оповестени във вторник и сряда.

Подкрепи Economic.bg