Ментата – полезен дар от природата

Изключителните свойства на най-разпространената билка у нас

Ментата – полезен дар от природата
2327 ~ 2 мин. четене

Ментата е една от най-широко разпространените билки у нас. Тя има изключителни свойства и най-често се приема като освежаваща напитка през лятото или ароматен затоплящ чай през зимата.

Тази полезна билка произхожда от Европа. Видовете мента са се разпространили из целия свят до Северна Америка, Австралия, както и Япония. Тя се отглежда от дълбока древност най-вече заради лечебните й свойства.

За първи път е открита в египетски гроб 1000 пр. Хр. Mentha arvensis е вид мента която е от семейство Устоцветни. Това е тревно растение със силен аромат, от 10 до 60 сантиметра, с цвят на розетка намиращи се в подлистието. Листата са овални, остри и назъбени. Това жилаво растение цъфти от юли до септември и харесва ровове, блата и влажни равнини.

Ако все още не са ви известни всички свойства на ментата, ще останете удивени след като научите от колко много болежки може да в избави тази невероятна билка.

Рецепта за чай от мента

Точната рецепта за чай от мента включва 2 лъжички от уханната билка и 250 мл вода. Това количество покрива дневната доза от целебната напитка. Приготвянето се осъществява чрез метода на запарване, който помага да се извлекат в максимални дози всичките и вещества. Процедурата по запарване трае час, след което запарката трябва да бъде прецедена.

Мента за отслабване

Ароматната трева повлиява благоприятно на хората, придържащи се към режим за отслабване. Разбира се, чаят е недостатъчен сам по себе си. Приемът му трябва да бъде съчетан с хранителен и двигателен режим. Отслабващият ефект се постига благодарение на свойството на уханната трева да стимулира процесите, свързани със смилане и преработка на храната, но и чрез подтискането на апетита.

Мента за нерви

Не на последно място трябва да споменем, че ментата действа изключително ефективно за успокояване на нервите. Тя е перфектното средство за заместване на куп медикаменти с успокояващо действие и помага при липса на сън.

Подкрепи Economic.bg