Merck плаща $8,4 млрд. за производител на антибиотици

Cubist Pharmaceuticals се фокусира в разработване на препарати срещу устойчиви на други медикаменти бактерии

Merck плаща $8,4 млрд. за производител на антибиотици
Автор: Стилиян Гребеничарски

Merck & Co. е постигнала споразумение за придобиване на Cubist Pharmaceuticals за 8,4 млрд. долара, съобщава Bloomberg. Основна цел е да добави в портфолиото си антибиотици, третиращи резистентни на медикаменти бактерии.

Merck ще направи търгово предложение на нива от 102 долара за акция, цена значително (с 37%) по-висока от цената на дяловете на Cubist при приключване на търговията в петък. Освен крупната сума в брой, компанията ще поеме и нетни дългове за 1,1 млрд. долара, което води до обща стойност на сделката от 9,5 млрд. долара. Merck разполагаше с парични наличности от 14,3 млрд. долара в края на септември и задължения за 27,8 млрд. долара.

Cubist обяви по-рано, че планира да представи четири нови медикамента до 2020 г. Те имат за цел терапия срещу бактериални инфекции, които развиват все по-голяма издръжливост към съществуващите антибиотици, поради свръх употребата им. Проблемът приема все по-застрашителни измерения за здравеопазването и здравните власти по света предприемат редица мерки да поощрят производителите да разработват нови антибиотици. Този сегмент, обаче, не е така доходоносен като продуктите за рак или хепатит, например и повечето компании избягват инвестиции в него.

Най-популярното лекарство на Cubist - Cubicin, е одобрено през 2003 г. като третиращо тежки кожни инфекции, а действието му е разширено през 2006 г., включвайки инфекции на кръвоносната система. То все още има ключова роля за компанията, генерирайки над 80% от продажбите ѝ. Прогнозите са, че приходите ще достигнат 2 млрд. долара през 2017 г.

Разработките на Cubist ще допълнят програмата на Merck за инфекциозни болести. Един от експерименталните медикаменти - Relebactam, потиска бета-лактамазата, ензим произвеждан от някои бактерии, който може да предизвика резистентност към широко използваните антибиотици, включително пеницилин.

Според Американският център по контрол и превенция на заболяванията, издръжливите на антибиотици бактерии причиняват смъртта на 23 000 американци годишно, превръщайки се в една от най-големите заплахи за здравето.

Коментари: 0