\"Газпром\" създава компания за изграждането на газопровод в Турция

Тя ще се казва \"Газпром Руска\"

\
Руският гигант "Газпром" създава компания за изграждането на новия газопровод в Турция, която ще се казва "Газпром Руска", съобщи говорителят на концерна Сергей Куприянов, цитиран от ТААС.

"Компанията е регистрирана в Санкт Петербург. Съответните процедури започват", обяви Куприянов.

Руският държавен глава Владимир Путин заяви на 1 декември, че "при настоящите обстоятелства Русия няма да изпълни проекта". От своя страна ръководителят на "Газпром" Алексей Милер обясни, че "Южен поток" вече е закрит.

Русия обяви, че ще развива отношенията в сектора с Турция, която получи намалени цени за газа. Путин добави, че Русия е готова да построи още един тръбопровод за осигуряването на потребностите на турската икономика от синьо гориво и да създаде на границата допълнителен газов хъб. 

"С оглед на растящите нужди на Турция ние сме готови не само да разширим "Син поток", но и да построим още една тръбопроводна система, за да задоволим растящите потребности на турската икономика. А ако бъде сметнато за целесъобразно, ще създадем на турска територия, на границата с Гърция, и допълнителен газов център за потребителите в Южна Европа", подчерта Путин. 
Коментари: 0