Тол система по магистралите от 2017 година

В началото тя ще обхване само тежкотоварните автомобили

Тол система по магистралите от 2017 година
Възможно е през 2017 г. да бъде въведена тол система за преминаване по пътищата у нас. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при представянето на екипа си днес. Пускането през 2017 г. е оптимистичен вариатн, допълни министърът. Тя обясни още, че при този вид такси ще се използва GPS система, която ще обхване цялата пътна мрежа. 

Намеренията на регионалното министерство са през 2015 г. да бъде избран консултант, който да изготви анализ как да бъде създадена тол системата. През 2016 г. може да започне внедряването й в пътната мрежа, а през 2017 г. системата може да започне работа, каза още Павлова. 

Още не е ясно кои пътища може да обхване системата, като именно това се очаква да каже консултантът. В момента тол система не може да бъде изградена у нас, защото не е позволено по пътища и магистрали, изградени с европейски средства, да се монтира тол система, обясни министърът.

Идеята е в началото новата система да обхване само тежкотоварните камиони, посочи инж. Лазар Лазаров, председател на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). По-късно тол системата ще бъде въведена за всички превозни средства, като за леките автомобили ще бъдат последни. 

Според инж. Лазаров, въвеждането на тол такси е най-справедливият начин за таксуване на преминаващите по автомобилната мрежа. По думите му, така пътуващите ще плащат само на преминат пробег, а тези, които не пътуват, не би трябвало да плащат. Предвидени са и големи глоби, ако тежкотоварните камиони напуснат определения им път за движение чрез тол системата. Лазаров обясни, че именно тези камиони разрушават най-сериозно инфраструктурата по пътищата от 3-ти и 4-ти клас.

„В момента напредъкът на техническите средства, по отношение на GPS-позиционирани уреди - предаватели е доста напред. Себестойността на тези приемници пада, почти всеки ги има в мобилните телефони. Очакваме това да е системата, която ще бъде използвана. Тя е система, която се налага и в Европа. Изграждането на самата система трябва да започне в максимални бързи срокове и евентуално за 2017 година да влезе в експлоатация за товарните автомобили над 3.5 тона“, заяви инж. Лазар Лазаров.
Коментари: 0