Меркел: Германия е в разгара на трета COVID-19 вълна

Канцлерът настоява за по-постепенно разхлабване на мерките на фона на разпространяващия се в страната британски щам

Меркел: Германия е в разгара на трета COVID-19 вълна

Снимка: БТА

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Канцлерът Ангела Меркел предупреди, че Германия трябва да действа предпазливо, тъй като се намира в разгара на трета вълна на COVID-19. С тези думи тя блокира политическите дискусии за разхлабване на противоепидемичните мерки, пише Bloomberg

Коментарите на канцлера идват в момент, когато страната продължава да се бори с овладяването на пандемията. Броят на новозаразените не намалява вече няколко дни, а темповете на ваксинация все още изостават спрямо други страни. Министърът на здравеопазването Йенс Шпан обеща да направи бързите тестове достъпни за всички от 1 март, за да улесни постепенното връщане към нормалното. Планът му се очаква да бъде обсъден от Меркел и лидерите на федералните провинции на 3 март.

По принцип сме готови да започнем разхлабване на мерките, но мнозина си задават въпроса как можем по-добре да интегрираме своите стратегии и именно това е в основата на сегашните дискусии“, каза Шпан в интервю за телевизия ZDF.

Дали тестовете ще бъдат безплатни за гражданите ще зависи от това колко те ще струват на правителството, уточни министърът. Бързите тестове вече са широко достъпни, допълни той, прогнозирайки, че скоро това ще се случи и с тези за прилагане в домашни условия.

Политическите неразбирателства все повече се засилват, а предстоящите избори допълнително нагнетяват обстановката. Към момента се подготвят няколко плана за отваряне на най-голямата европейска икономика, като Меркел – която ще се оттегли след изборите през септември – настоява за постепенно разхлабване.

Краят на ограничителните мерки трябва да бъде придружен от повече тестове и ваксинации. Агресивният британски щам на заразата вече се разпространява в Германия, заплашвайки да провали усилията на правителството за ограничаване на заразата", заяви Меркел.

Хелге Браун, опитен медик и началник на кабинета на канцлера, заяви пред депутатите, че вирусните мутации могат бързо да доведат до нарастване на новите случаи. Той уточни, че степента на заразяване има потенциала да достигне до 800 инфекции на 100 000 души през следващите седем дни.

След значителен спад при броя на новозаразените от Коледа, степента на заболеваемост в Германия се задържа на около 60 на 100 000 души за повече от седмица, показват данни на Robert Koch Institute. Меркел е поставила минимален праг от 50 души за премахване на определени ограничения, като още мерки евентуално могат да бъдат облекчени, след като нивото спадне под 35.

Тъй като германците стават все по-изморени от блокирането на икономиката, а не е въведен национален план за излизане от епидемичната обстановка, федералните лидери внесоха свои предложения. 

В най-северната провинция на Германия – Шлезвиг-Холщайн, Даниел Гюнтер, премиерът от християндемократите на Меркел, призова за четиристепенна програма за отваряне на магазини и ресторанти в региони със заболеваемост под 50 на 100 000 души.

Коментари: 0