Меркел отказва да чака и ще предложи мерки за единна цифрова регулация

Очаква се това да се случи на срещата на върха на Г-20

Меркел отказва да чака и ще предложи мерки за единна цифрова регулация
Тезата, че свободата в интернет граничи със слободия е все по-актуална в обществото. В това отношение Германия е една от страните, взели най-присърце проблема. В тази връзка канцлерът Ангела Меркел обяви, че ще повдигне въпроса за създаването на глобално дигитално регулиране на срещата на високо равнище Г-20 през юли, пише Futurism.

По време на визитата си в Мексико канцлерът Ангела Меркел обърна внимание на различните стандарти за регулация в дигиталния сектор и в останалите икономически области. В своето изказване тогава тя се спря на липсата на стриктни правила в глобалната мрежа, изтъквайки че гиганти като Facebook, Google и Amazon се ползват със сравнително по-големи свободи на фона компании в сектора на финансите и търговията например. 

Меркел е убедена, че светът трябва да въведе международна политика за управление на Индустрия 4.0 - термин, използван от немски политици, за да опишат разрастването на Интернет на нещата (IoT), интелигентните устройства и автоматизацията. 

Тя твърди, че необходимостта е належаща, тъй като различните национални политики, които се прилагат понастоящем, могат да се окажат катастрофални във всеки един момент.

"Все още нямаме международни правила", изтъкна Меркел по време на посещението си в Мексико на събитието Dual Year Germany Mexico. Тя смята например, че доставчиците на онлайн услуги могат да се превърнат в проводник на огромни проблеми за сигурността, тъй като техните платформи са своеобразни острови, от които могат да тръгнат заплахи, които да унищожат цялата система. „По отношение на правилата на работа ние сме едва в началото“, коментира тя. 

Европа вече се е ориентирала, че злоупотребата с данни е сериозен проблем и все по-актуална разменна монета за търговски дивиденти и се опитва да взема мерки в тази посока. Най-пресният пример е от вчера, когато Европейската комисия обяви, че глобява Google с 2.4 млрд. евро с обвинението, че злоупотребява с монополно положение при търсенето в Интернет. 

Наред с това Германия е страната, заемаща водещо място в наказателното преследване на фирми за данни. Наскоро там бе въведено и 9-то изменение в закона за конкуренцията (ARC), което улеснява глобяването на такива играчи.  

Меркел обаче съзри много по-голям потенциал за разрастването на тези проблеми. От изказването ѝ става ясно, че не планира повече да чака да се предприемат действия в тази посока в глобален мащаб. Целта на германския канцлер е да се положат основите на едно глобално регулиране. Идеята е да се изработи последователна политика за това как да се подходи към възможните нарушения на сигурността, неприкосновеността на личния живот и насилието в Интернет.

Както отбеляза Меркел по време на посещението си в Мексико, осигуряването на сигурността на цифровия свят ще изисква международно сътрудничество. Затова и надеждата ѝ е да се възползва от форума на Г-20, за да постави въпроса ребром на масата на водещите страни. Срещата ще се състои в Хамбург през месец юли. 
Коментари: 0