Меркел ще търси алтернатива на „Северен поток 2”

Критиките на Тръмп накараха германския канцлер да ограничи влиянието от Русия

Меркел ще търси алтернатива на „Северен поток 2”

Снимка: БТА

980 ~ 1 мин. четене
След като беше разкритикувана от американския президент Доналд Тръмп, че разчита твърде много на руските газови доставки, германският канцлер Ангела Меркел тази седмица ще посети Азербайджан. Там тя ще обсъди развитието на южен газопровод за доставка на газ от Каспийско море към Европа, пише Reuters.

Посещението подчертава готовността на Меркел да намери алтернативни източници на газ, макар че остава отдадена на газопровода „Северен поток 2”, който ще пренася гориво директно от Русия под Балтийско море до Германия. „Това е част от стратегията на ЕС за диверсификация Европа да получава газ от други региони, а не само от Русия”, казал е високопоставен представител на германското правителство.,

В Баку Меркел ще обсъди редица енергийни въпроси, включително подобряване на инфраструктурата за улесняване на преноса на газ от Азербайджан през Турция към Европа.

Азербайджан се очертава да играе решаваща роля в газовите доставки към Европа, тъй като страната планира да стартира втория етап от газопровода от находището Шах Дениз. „Шах Дениз ІІ” се очаква от 2020 г. да произвежда 16 млрд. кубични метра газ на година., от които 10 млрд. ще са за Европа и 6 млрд. за Турция и Йордания.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg