10 места, където има реплики на Айфеловата кула

Сигурно се досещате и къде в България може да се види такава

10 места, където има реплики на Айфеловата кула

Оригиналът в Париж

Снимка: Pixabay, Wikipedia

9712 ~ 2 мин. четене

Айфеловата кула безспорно е символът на Париж и най-известната постройка в романтичната френска столица. Приблизително 7 милиона души на година я посещават. Но ако попитате който и да е дали знаят къде се намира Айфеловата кула, не е задължително да чуете отговор „Париж”. Защото по целия свят има реплики на тази известна забележителност.

Именно поради прочутия й дизайн, тя е едно от най-репликираните произведения, като в света има малко над 50 нейни копия.

Вижте 10 места, където ще видите различни версии на Айфеловата кула, ако все още не сте били там:

1. Токио, Япония

Завършена през 1958 г., японската кула Токио се извисява на около 2000 фута в небето (което я прави почти 1000 фута по-висок от истинската Айфелова кула). Подобно на френския си братовчед, токийската кула оформя градския хоризонт.

2. Лас Вегас, Невада, САЩ

Емблематичният булевард Стрип в Лас Вегас не би бил същия без собствена реплика на Айфеловата кула, която е част от хотел и казино Paris Las Vegas. Открита през 1999 г. и разположена на височина около 540 фута, структурата е около половината от размера на истинската кула във френската столица.

3. Париж, Тексас, САЩ

Червена каубойска шапка украсява върха на Айфеловата кула в Париж, Тексас. Наречена Тексаската Айфеловата кула, структурата е завършена през 1993 година.

4. Шенжен, Китай

Големият китайски мегаполис в южната част на страната, близо до Хонконг, има своя реплика на Айфеловата кула. Тя е разположена по протежението на делтата на Перлената река. Структурата е част от Прозореца на света, тематичен парк, който също съдържа миниатюрни версии на пирамидите в Гиза и Тадж Махал.

5. Лахор, Пакистан

Може да е изненадващо за някои хора да научат, че Лахор в Пакистан има своя собствена реплика на Айфеловата кула.

6. Слобозия, Румъния

Реплика на Айфеловата кула е намерила своя път към Слобозия, малък град в Източна Румъния. Структурата, която е около 177 фута висока, се намира на частни земи и е построена със средства на румънски милиардер.

7. Златни пясъци, България

Репликата на Айфеловата кула е в курортния комплекс от 2007 г. и е висока 32,4 метра. На височина около 6 метра е изградена платформа с наблюдателна площадка и кафене. Извисявайки се на около 32 метра във въздуха, кулата е около една десета от височината на действителната структура.

8. Филиатра, Гърция

Малкият град Филиатра в Гърция (на около 173 мили югозападно от Атина), е дом на 85-футово повторение на Айфеловата кула. Структурата е проектирана от гръцкия лекар и скулптор Харис Фурнаракис.

9. Флорида, САЩ

Открит през 1982 г., Epcot е тематичен парк, част от Walt Disney World, и разполага със собствена версия на Айфеловата кула. Разположена в участъка на парка, посветен на френската култура, структурата е с около 103 фута височина.

10. Берлин, Германия

Funkturm Berlin, завършена през 1926 г., е проектирана от немския архитект Хайнрих Щрауер. И макар че не е построена от инженера Густав Айфел, със сигурност е била повлияна от структурата, която е издигната в Париж четири десетилетия по-рано.

Подкрепи Economic.bg