Местни избори и референдум на 25 октомври

Няма по-силен инструмент, с който да повишим доверието на гражданите, смята държавният глава

Президентът предложи:

Местни избори и референдум на 25 октомври
196 ~ 2 мин. четене
Местните избори да се проведат заедно с референдум по въпроси, касаещи изборните права, на 25 октомври 2015 г. Това предложи президентът Росен Плевнелиев в свое обръщение към нацията, излъчено по БНТ и БНР.

Предлаганите въпроси за референдума са три: 

Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?

Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?

Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

През последните години сме свидетели на опасен процес на делегитимация на институции, на партии и на политическата система като цяло, посочи Плевнелиев и допълни, че част от причините за това са в загубената вяра, че всеки гражданин е важен и че всеки може с гласа си да промени държавата. Няма по-силен инструмент, с който да повишим доверието на гражданите, от референдума, каза Плевнелиев.

По думите му използването на пряката демокрация е доказателство, че политиците служат на народа. Президентът изрази увереност, че при добра регламентация и организация този най-мощен инструмент на пряката демокрация може да направи политическата среда в страната по-устойчива и стабилна.

"Уверен съм, че ако засилим ролята на референдумите в нашия политически живот, ще спечелят всички - и гражданите, и институциите, и партиите", заяви президентът.

Плевнелиев коментира, че е добър знак, че 43-то Народно събрание работи за приемането на промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Общественото очакване е референдумите да се превърнат в работещ инструмент за решаване на обществено значими въпроси, посочи още президентът и изрази надежда, че инициирайки допитване до народа, ще се даде път на референдумите и за в бъдеще.

Държавният глава заяви, че предлага този референдум, защото няма нищо по-естествено от това да се попита българският гласоподавател по какви правила иска да излъчи своите представители. Президентът отново посочи, че предлага референдумът да се проведе заедно с предстоящите местни избори, защото това ще даде възможност да бъдат чути хората с възможно най-малко допълнително натоварване на бюджета.

Държавният глава изрази увереност, че ако българските граждани се произнесат положително по въпроса, политическите сили в парламента ще намерят начин да регламентират процеса така, че да се дадат гаранции за независимостта на вота и тайната на гласуване.Подкрепи Economic.bg