Местните избори в Англия и Уелс ще се проведат въпреки COVID

Дотогава деветте приоритетни групи в програмата за ваксинация ще бъдат обхванати, посочват властите

Местните избори в Англия и Уелс ще се проведат въпреки COVID

Снимка: Pixabay

464 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Изборите за местни съвети, както и за кметове в Англия и Уелс ще се състоят на 6-ти май, обяви правителството на Великобритания, като потвърди, че COVID няма да отмени гласуването, предава Politico.eu. Властите заявиха, че дотогава деветте приоритетни групи в програмата за ваксинация ще бъдат обхванати и представителите им ще могат да упражнят правото си на глас.

Изборите ще се проведат под стриктен контрол, обявиха от британския кабинет. Избирателите ще трябва носят предпазна маска, собствена химикала, както и да спазват отстояние.

Общо 92 млн. британски лири държавно финансиране ще бъдат насочени към подобряване на безопасността на избирателните секции, включително оборудване с дезинфектанти.

Правителството обяви, че карантинираните ще могат да гласуват с мобилни урни до 17:00 ч. в самия ден на вота.

„Вирусът няма да попречи на тези, които са в изолация да гласуват. Предвидени са достатъчен брой мобилни урни, за да се подсигури надеждно гласуване“, посочват още властите.

Вотът на 6-ти е за местни съвети в Англия и Уелс, за кметове в няколко региона - включително Лондон, както и за комисари по престъпността. Парламентарните избори в Шотландия също трябва да се проведат през май, но те са отговорност на тамошното правителствата, което все още не е дало подробности за провеждането им.

 

Подкрепи Economic.bg