Американската икономика все още е в беда

Президентът се опитва да прокара пакетът си от стимули на стойност 1.9 трлн. долара

Джо Байдън, президент на САЩ:

Американската икономика все още е в беда

Снимка: БТА

864 ~ 2 мин. четене

След като слабите данни за работните места показаха, че възстановяването на пазара на труда в САЩ се забавя, президентът Джо Байдън и икономическият му екип изпратиха едно и също послание: Време е да налеем повече пари в икономиката.

На среща в Белия дом с топ демократи от Камарата на представителите Байдън каза, че САЩ няма да се върнат към пълна заетост при сегашните темпове на създаване на работни места в продължение на поне 10 години. Така той подчерта необходимостта законодателите да действат по 1.9-трилионното му пандемично предложение за подкрепа на бизнеса и домакинствата.

„Нашата икономика все още е в беда“, каза Байдън пред репортери след срещата с демократичните представители. „Някои в Конгреса смятат, че сме направили достатъчно - други мислят, че можем да направим твърде малко или дори нищо - това не е това, което виждам.“

Предложението на Байдън за стимулиране на икономиката, което ще дойде като допълнение към излетите близо 4 трлн. долара през миналата година, срещна съпротива най-вече от републиканските депутати, които изразиха загриженост за нарастващия национален дълг.

„Това е животът на хората. Хората от реалния живот страдат и ние можем да им помогнем“, каза Байдън по-рано. „Когато им помагаме, ние помагаме и на конкурентоспособността си.“

Президентът също така призова законодателите да избягват риска от договаряне на пакет от стимули, който е твърде малък, за да отговори на неотложните нужди на американския народ, милиони от които са без работа близо година след началото на пандемията COVID-19.

Сенатът работи до късно през нощта в четвъртък, като демократите имаха за цел да преодолеят противопоставянето на плана за облекчение на Байдън. Камарата на представителите се очаква да одобри бюджетната мярка по-късно днес, която ще им позволи да прокарат пакета за облекчение на президента през Конгреса без подкрепата на републиканците.

Демократите имат мнозинство в Камарата и ефективен контрол в Сената.

Подкрепи Economic.bg