Метеоролозите вече няма да са под шапката на БАН

Търси се начин отделянето да се финализира до 1 януари 2019 г.

Метеоролозите вече няма да са под шапката на БАН

И днес служители от НИМХ протестираха пред сградата на БАН

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

652 ~ 1 мин. четене
Управляващите са решили Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) да се отдели от Българската академия на науките (БАН). Това обяви образователният министър Красимир Вълчев на фона на поредния протест на метеоролозите днес, които от седмици настояват именно за това.

„Започва разглеждане на решението как НИМХ да излезе от БАН, ако трябва ще се направят и законови промени. Това решение ще бъде разгледано на общото събрание на БАН вероятно на 10 септември. Това е най-добрият вариант, който можем да изберем и за БАН, и за НИМХ”,обясни Вълчев в Министерския съвет.

По думите на образователния министър през следващите дни Академията ще състави предложение как да се извърши отделянето на НИМХ така, че да не се налагат законови промени. Според Вълчев, ако БАН успее да излезе с такова предложение, отделянето на НИМХ може да се случи до 1 януари 2019 г.

„Ако няма такова положително решение на БАН, ще предложим законови промени, които да бъдат за уреждането на НИМХ извън структурата на БАН”, каза още министърът.

Метеоролозите протестираха в продължение на седмици, твърдейки че Българската академия на науките не отделя достатъчно средства за тях от общия си бюджет. Именно затова и днес те излязоха пред сградата на БАН с настояване вече да не са част от Академията.
Подкрепи Economic.bg