Междубанковите лихви станаха отрицателни

Те спаднаха до -0,09%

Междубанковите лихви станаха отрицателни
3638 ~ 1 мин. четене
Лихвените проценти по сделки на междубанковия пазар паднаха до отрицателни нива след като БНБ въведе отрицателни лихви върху депозитите, които банките държат в институцията. На последното си заседание Централната банка установи нивата на -0.3%, каквото е и приетото от ЕЦБ през декември. 

Лихвите по сделки на междубанковия пазар паднаха до -0,3% на 5 януари, а ден по-късно до - 0,09%. Очакванията са пазарът да се движи в диапазона между 0 и -0,3%, смята паричният дилър Даниел Стоянов, пише Bloomberg TV Bulgaria. Според него сделките на нива от -0,3% са били тест за пазара. Така банките искат до някаква степен да ограничат загубите, които биха понесли при отрицателна лихва по свръхрезервите. 

По думите му би било изненадващо, ако станем свидетели на сделка при лихвен процент 0%, което ще означава, че дадена банка се нуждае от ликвидност. Стоянов допълни още, че от есента пазарът е замрял, като раздвижването му е възможно, но не е задължително. 

Ежедневните сделки, включени в изчисляването на ЛЕОНИА, които в началото на 2015 г. неведнъж са надхвърляли 70 млн. лева, изведнъж спряха на 11 септември. Сега обаче се наблюдава възобновяването им, като на 6 януари е имало сделки за 38 млн. лева.
Подкрепи Economic.bg