Международни финансови пазари: 1 март

Икономическите данни за запасите от петрол в щатите надминаха очакванията, което оказа негативен ефект върху цената на суровината

Международни финансови пазари: 1 март

Последният ден на месец февруари премина в разнопосочна търговия, след като щатската търговска сесия започна с ръст, а в края на деня акциите завършиха на червена територия. Индексът Dow Jones загуби 380.83 пункта, с най-голям губещ компанията Caterpillar, чийто акции поевтиняха с 4.25%. S&P 500 върна 1.11% до 2 713.83 пункта, като сектора на енергетиката реализира най-големи загуби.

Технологичните компании бяха предпочитани за продажба, което потопи индекса Nasdaq с 0.8%  до 7 273 пункта. Продажбите преобладаваха и в Европа, след като DAX изостана с 0.44% до 12 435.85 пункта, а FTSE 100 затвори със загуба от 0.69% до 7 231.91 пункта. Месец февруари ще се запомни с високата си волатилност и корекция на пазара, която потопи водещите индекси с повече от 10%. В основата на разпродажбите на фондовия пазар стоят опасенията за висока инфлация и покачване на лихвените проценти от Федералния резерв. За пореден ден щатската валута засили позициите си спрямо конкурентите, след като се заговори за по-висока инфлация и увеличение на лихвите.

Цената на златото остана стабилна през изминалия ден, като изгуби 0.02% до 1 318.20 долар за трой унция. Икономическите данни за запасите от петрол в щатите надминаха очакванията, което оказа негативен ефект върху цената на суровината, която поевтиня с 1.31% до 61.53 долара за барел, докато сорта Брент се търгуваше за 64.66 $/bbl.

Икономически данни – САЩ

От 16:30 часа Търговският отдел на САЩ ще публикува данни за линия доход и потребителските разходи за януари, които индикатори дават картина за икономическото състояние на страната и помагат на Фед да вземе решение за увеличаване или намаляване на основния лихвен процент.

Accenture

Акциите на компанията, която предлага широк набор от услуги в различни индустрии бързо се възстановиха след голямата корекция, която проби под подкрепата от подвижната средна и дори достигна до нов максимум при 165 долара за акция. Новият връх формира дивергенция, която предполага понижение в цената, затова бихме изчакали ново отскачане от подвижната средна при вход в дълга позиция.

GBP/USD

Валутната двойка се намира под натиск, след като възходящото движение срещна съпротива при ниво 1.4250. По-ниският връх, който се образува около 1.40 даде началото на нова вълна от продажби на валутната двойка, която срещна подкрепата от тренд линията. Може да последва леко отскачане от линията на подкрепа, но предвид стойностите на индикатора MACD се очаква пробив под 1.3785 и задълбочаване на низходящото движение към 1.35.

XAU/USD

Цената на златото продължава да губи част от стойността си, след като фундаменталните фактори подкрепят щатската валута. Силният спад от нивото 1 333 даде начало на ново низходящо движение, което се насочва към долната граница на низходящия канал. Подходящ сигнал за продажба на ценния метал е при пробив под консолидацията, която се оформя. Низходящото движение е валидно до пробив на горната граница на канала.

CAC 40

Възстановяването на френският индекс, след голямото понижение, достигна до съпротивата от 50-дневната средна, откъдето изглежда започва нов натиск от пазара. Продажбата на активи вероятно ще понижи стойността на индекса до 50% от нивата на Фибоначи, което е силно ниво на подкрепа. Пробив под нивото ще покаже, че продавачите надделяват при търговията, което ще насочи индекса към локалния минимум около 5 000 пункта.

Коментари: 0