Международни финансови пазари: 13 декември

Европейските борси във вторник приключиха деня със значителни повишения

Международни финансови пазари: 13 декември

С поредни нови рекордни върхове приключи изминалата сесия на Wall Street. Ентусиазмът сред инвеститорите беше породен от очакванията за все по-скорошно приемане на данъчната реформа в страната, както и от предстоящото заседание на ФЕД, след което се очаква да последва повишение на лихвените проценти. В резултат Dow Jones и S&P500 затвориха на нива от 24 504 и 2 664, като регистрираха съответно ръстове от 0.49% и 0.15%. Единствено технологичният NASDAQ финишира на червено, отстъпвайки с 0.19%.

Европейските борси също приключиха деня със значителни повишения, като вниманието на инвеститорите беше насочено към предстоящите срещи на ФЕД и ЕЦБ. Френският САС40 записа най-голям ръст от 0.75%, следван от DAX и FTSE100 със съответни повишения от 0.46% и 0.63%. Междувременно индексът на потребителските цени във Великобритания показа, че инфлацията в страната е достигнала 5-годишен връх от 3.1%.

На борсите за суровини търговците се възползваха от рекордните за годината цена на петрола и започнаха да осребряват част от своите печалби, като в резултат лекият суров сорт записа дневно поевтиняване от 1.01%, достигайки $57.46 за барел.

Основен лихвен процент – САЩ

Акцентът за деня ще падне върху последното за 2017 година заседание на ФЕД относно лихвените проценти в САЩ. Според прогнозите на анализаторите можем да очакваме покачване на основната лихвена ставка до 1.50%, като решението на централните банкери ще бъде обявено в 21:00 часа българско време, а веднага след това ще последва обичайната пресконференция с участието на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън.

21st Century Fox Inc.

Акцията на медийния гигант бележи изключително силно представяне през последното тримесечие на годината, поскъпвайки с близо 50%. На седмична база можем да видим как цената безпроблемно пробива нивото на съпротива около $31.50 и достига над двегодишен връх. Смятаме, че ключов за развитието на акцията в бъдеще ще бъде тестът на съпротивата около цена от $35, като неин пробив ще бъде красноречив сигнал за покупка с голяма вероятност за достигане на нов исторически максимум.

AUD/USD

Развитието на AUD/USD в низходящ трендови канал продължава, като след лек отскок от ниво 0.7500, цената се устремява към тест на горната граница на канала. Движението съвпада с възходящото пресичане и опита за напускане на зоната на препродаден пазар от индикатора стохастик, което ни кара да бъдем предпазливи при търговията според моментния тренд. Желателно е да се изчака тест на границата от 0.7600, тъй като неин пробив може да доведе до силен възходящ импулс и промяна на посоката на развитие.

Natural Gas

Тежкото начало на месеца за природния газ изведе цената до пробив под нивото на подкрепа, което ограничаваше пониженията от август насам. Индикаторът на относителната сила еднозначно говори за настроенията на пазара и смятаме, че разпродажбите ще продължат и в близкото бъдеще. При влизане в къса позиция, следваща силна зона на подкрепа може да се очаква около цена от $2.50.

CAC40

Въпреки корекцията от началото на ноември, САС40 продължава постепенното си поскъпване, подкрепен от възходящата тренд линия. Със затварянето на 5 427 пункта от последната търговска сесия, френският индекс достига нов локален максимум, индикирайки бичите нагласи на пазара. Осцилаторът MACD започва възходящо пресичане, с което очакваме да навлезе в положителна територия и да последва покачването на цената. Влизане в дълга позиция е оправдано, а целта е тест на рекордния връх от 5 513 пункта.

Коментари: 0