Международни финансови пазари: 14 февруари

Американската фондова борса продължи възстановяването си с трети пореден ден на зелена територия

Международни финансови пазари: 14 февруари
Американската фондова борса продължи възстановяването си с трети пореден ден на зелена територия. Водещите щатски индекси започнаха сесията на червено, но до края на деня успяха да наваксат загубите и да запишат положителни резултати. Dow Jones напредна с 40 пункта до 24 640, а S&P500 и NASDAQ прибавиха съответно 0.26% и 0.45% към стойностите си, за да достигнат 2662 и 7013 пункта. Повишенията бяха ограничени от предпазливостта на инвеститорите преди предстоящия отчет за инфлацията в страната, който според анализатори може да доведе до нови разпродажби на борсите. Несигурността сред търговците беше сред основните причини европейските пазари да приключат сесията с понижения, а силният курс на еврото допринесе допълнително за резултатите. Единната валута поскъпна спрямо щатския долар с половин процент, което от своя страна подкрепи цената на златото до $1329 за тройунция. 

Икономически данни - САЩ

Акцентът за седмицата ще падне върху данните за месечната промяна на инфлацията в САЩ. В сряда в 15:30 часа българско време Търговският департамент ще публикува информацията за януари, като очакванията са основният индекс на потребителските цени да нарасне с 0.2% на месечна база и 1.7% на годишна база. Евентуалното повишение на инфлацията ще бъде прието като потвърдителен сигнал за ново скорошно покачване на лихвените проценти от ФЕД.  

Акцията на популярната американска марка спортни дрехи не беше подмината от корекцията на световните фондови борси от последните дни и силният възходящ тренд от четвъртото тримесечие на 2017 беше прекъснат. Въпреки това цената все още се намира на високи нива, като скоро може да се очаква нов тест на съпротивата от $68. Неин пробив може да бъде приет като потвърждение за бичите нагласи на пазара и възобновяването на възходящия тренд.

Валутната двойка продължава близо 5-месечното си движение в рейнджови канал, като след три поредни дни на повишения и пробив на 50-периодната ЕМА, в момента цената се намира в близост до горната му граница. В допълнение осцилаторът MACD доближава положителна територия, което ни кара да смятаме, че е възможно да станем свидетели на пробив, като при успешен такъв, покупка на EUR/GBP ще бъде оправдана. 

От края на изминалата година цената на какаото започва силно възходящо движение, дефинирано от трендови канал. След седмица на разнопосочна търговия, суровината среща подкрепа от 50-дневната подвижна средна и от долната тренд линия, от където отскача и записва рекордно за последните месеци поскъпване. Очакваме съпротивата на 2050 долара да бъде преодоляна с лекота, като следващата цел ще бъде тест на горната границата на канала при цена $2100. 

Немският индекс дава сигнали, че най-тежките моменти от започналата през миналата седмица корекция са към своя край с доближаване до психологическите 12 000 пункта. Индикаторът на относителната сила продължава движението си близо до зона на препродаден пазар, въпреки неуспеха за преминаване под границата от 30.00. Добра възможност за влизане в дълга позиция би било ново достигане до 12 100 пункта, от където DAX да отскочи и да възобнови възходящия си ход. 
Коментари: 0