Международните пазари започват седмицата от добри позиции

Днес се очаква реч на председателя на Федералния резерв, която може да доведе до волатилност на различни валути спрямо долара

Международните пазари започват седмицата от добри позиции

Снимка: БТА

След рали на американските фондови пазари с почти незначителни понижения водещите индекси прекъснаха  серията положителни резултати от последните дни. Въпреки това седмицата приключи с излизане на Dow Jones и S&P 500 от територията на корекция, а блокираната работа на правителството за рекордно време не успя да помрачи ентусиазма по потенциално постигане на търговско споразумение между САЩ и Китай. Индексът на 30-те сини чипа Dow Jones приключи търговията с по-малко от 0.02%, но под 24000 пункта. Широкият S&P 500  финишира на 2 596 пункта, отбелязвайки първото си понижение от повече от седмица насам, а причина за спада беше отслабването на петролния и комуналния сектори.

Силно представяне имаше автомобилният сектор, поведен от поскъпването на акциите на GM поскъпнаха с над 7%, след кат General Motors увеличи прогнозата си за печалбата за  2018 г. и предрече по-силно представяне през  2019 г. В същото време технологичният индекс NASDAQ се раздели с 0.2% до 6 971 пункта. В петък бяха изнесени данни за потребителските цени в САЩ, които отбелязаха спад за пръв път от девет месеца насам основно заради понижаването на цената на бензина, нарастващите наеми за жилища и по-високите разходи за здраве. В доклада на Министерство на труда се казва още, че инфлацията е умерена.

В Европа в последния ден за седмицата инвеститорите решиха да приберат част от натрупаните от началото на годината печалби, което изпрати индексите на червена територия. Британският FTSE изтри 0.36 на сто в петък, но на седмична база се е повишил с 1.18%.  DAX също се раздели с около една трета от процента и аналогично за седмицата е записал ръст от 1.11%. Предстои ново раздвижване на пазарите през настоящата седмица заради гласуването на  депутатите в Обединеното кралство сделката по Brexit.

Днес председателят на Федералния резерв Джером Пауъл отново ще изнесе реч. Часът не е обявен, но се очаква гуверньорът да засегне теми като бъдещата парична политика на банката и поведението на фондовите пазари, а думите му е възможно да предизвикат волатилност на валутните пазари и по-конкретно при двойките, съдържащи в себе си щатския долар.

Tesco

Tesco стартира забележително годината с ръст от близо 16% и едва една червена свещ. В петък котировките се изкачиха до 38.20% от Корекцията на Фибоначи, като за кратко я преминаха и докоснаха 200-дневната средна ЕМА малко над нея, но в края на сесията отстъпиха леко и финишираха на ниво 217.90 долара. Съпротивата оказа своето влияние в петък, а индикаторът Стохастик се намира в зона на прекупен пазар при около 90 пункта, което ни кара да сме нащрек, че е възможно кратко отстъпление на котировките. Днес ще се разбере дали пробивът ще е успешен и ако да, ще може спокойно да се влезе в дълга позиция. При неуспех е възможна краткосрочна продажба за по-смелите инвеститори с цел да се използва моментното понижение.

EUR/USD


Щатският долар постепенно отслабва спрямо еврото в сравнение със силните си позиции в края на 2018 година, като миналата седмица котировките отново се изкачиха над 200-периодната средна и макар и в края на седмицата да се понижиха, все пак останаха над нея. Очакваме слабо понижение и тест при пълзящите средни, след което смятаме, че ще последва ново отстъпление до 1.1500-1.1550.

Coffee

За разлика от повечето активи, през октомври кафето поскъпна значително и достигна локалния максимум при 125 долара. Оттогава насам обаче ароматната суровина постепенно губи от цената си, като преди дни беше направен опит за пробив на съпротивата при 50-дневната средна. Може да се забележи и че през изминалите седмици има формирана подкрепа около 100 долара, а MACD бележи възход, макар и в отрицателна територия. За вход в позиция бихме препоръчали да се изчака потвърждение за посоката на движение, но в краткосрочен план ново понижение до 100 долара е напълно възможно.

NASDAQ

Технологичният индекс бележи възход през последните две седмици, като последните свещи за все зелени и са до 50-дневната средна, правейки опит за пробив. Наблюдава се превес на биковете на фондовите пазари през изминалите дни, но не сме напълно убедени, че пониженията от последните месеци приключиха. За покупка бихме изчакали потвърждение на пробива, а при неуспех ще може да се влезе в къса позиция с цел 6500 пункта.
Коментари: 0