МФ търси нови директори на Фонда на фондовете

В момента е назначен временен Съвет на директорите

МФ търси нови директори на Фонда на фондовете

Снимка: БТА

2174 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Министерството на финансите стартира конкурс за избор на нови директори на Фонда на фондовете (ФнФ). Ведомството посочва, че в момента е назначен временен Съвет на директорите до провеждането на конкурс. Имената им не се посочват. В Търговския регистър и на сайта на ФнФ като част от Управителния съвет се посочват само старите управители – Мартин Дановски, Владимир Данаилов и Александър Георгиев. Мандатът им по принцип изтича през октомври 2021 г.

От средата на юли е влязъл в сила нов устав на ФнФ, натоварен да организира комисия за подбор на членовете.

Припомняме, че малко след встъпването си си в длъжност в края на май служебният финансов министър Асен Василев обяви, че започва проверка на Фонда на фондовете. Оказа се, че той е работи на загуба и предишното правителство му е превело извънредно над 20 млн. лв., непредвидени в Закона за бюджета.

Фoндът e нa зaгyбa и Mиниcтepcтвoтo нa финaнcитe тpябвa дa гo cyбcидиpa. ББP минaлaтa гoдинa e нa зaгyбa 120 млн. лв. Дa yпpaвлявaш фoнд и бaнĸa нa зaгyбa e cилнo пpитecнитeлнo“, заяви тогава Bacилeв.

Сега финансовото ведомство посочва, че са предприети мерки за оптимизация на структурата и процесите на ФнФ чрез повишаване на участието и контрола на управляващите органи от всички министерства, които имат програми управлявани от ФнФ, и създаване на условия за участието на представители на бизнеса, съсловни асоциации на банките и фондовете за дялово участие, научни организации от страната и чужбина, в стратегическото позициониране.

Фондът на фондовете бе тема на разискване и в парламента, като депутатът от „Има такъв народ“ Любомир Каримански упрекна икономическият министър Кирил Петков, че не е „разровил“ Фонда на фондовете по време на управлението си и че има конфликт на интереси - съпругът на служебния зам.-министър на финансите Виолета Лорер, която отговоря за Фонда на фондовете, е партньор по инициативата „Джереми“, с която работи Фонда. Не стана ясно и защо упреците бяха към Петков, след като принципал на ФнФ е финансовото ведомство.

Подкрепи Economic.bg