Microsoft обяви кога спира поддръжката на Windows 10

Компанията тихо съобщи новината за „пенсионирането“ на операционната система

Microsoft обяви кога спира поддръжката на Windows 10

Снимка: Unsplash

13259 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Microsoft спира поддръжката на настоящата операционна система Windows 10 на 14 октомври 2025 г. Това означава, че технологичният гигант очаква преминаването към следващата версия на Windows да отнеме около четири години. Очаква се тя да бъде представена на специалното събитие на Microsoft на 24 юни.

Компанията тихо съобщи новината за „пенсионирането“ на Windows 10 в актуализация на страницата за поддръжка. Преди това на страницата беше отбелязано кога Microsoft ще прекрати поддръжката на определени версии на Windows 10. Графикът за прекратяване на поддръжката поставя жизнения цикъл на Windows 10 на повече от 10 години, подобно на предишните итерации на операционната система.

Според The Verge се очаква Microsoft да обяви нова версия на Windows със значителни промени в потребителския интерфейс и основен ремонт на Windows Store. В момента Microsoft се намира във фаза на разширена поддръжка на Windows 10, което е периодът, когато компанията не добавя нови функции към операционната система и просто поддържа с корекции на грешки и корекции за сигурност.

Подкрепи Economic.bg