Microsoft отново стана по-скъпа от Alphabet

Софтуерният гигант изпревари конкурента си по пазарна капитализация във вторник

Microsoft отново стана по-скъпа от Alphabet
848 ~ 1 мин. четене
Когато преди 6 години Google изпревари Microsoft по пазарна капитализация, изглеждаше, че двете компании са поели в противоположни посоки. През последните 12 месеца обаче софтуерният гигант е нараснал с 40% и ето, че сега отново е по-скъпо оцененият на фондовите пазари. 

След приключването на борсовата търговия във вторник пазарната капитализация на Microsroft възлизаше на 749 млрд. долара, а тази на Alphabet на 739 млрд. долара. По данни на Ychart от тази сутрин разликата помежду им дори се увеличила, като първата се оценява на над 754 млрд. долара, докато втората на 736.52 млрд. долара. 

Възроденият подем на Microsoft се дължи на нарастващия бизнес с облачни изчисления. Компанията промени курса си в тази посока през 2014 г., когато управлението пое Сатя Надела. Днес облачният бизнес е движеща сила за гиганта, макар и все още да гони лидера в областта Amazon. 

Иначе и Microsoft, и Alphabet успяха да зарадват инвеститорите с финансовите си резултати за първото тримесечие на 2018 г., надминавайки очакванията им.  

Двете са и сред претендентите да се превърнат в първата еднотрилионна компания – цел, до която най-близо изглежда Apple. На второ място към момента е Amazon, а от броени часове на третото се нарежда именно Microsoft. 

Коментари: 0