Microsoft представи смартфон и лаптоп с по два екрана (видео)

Телефонът ще е с Android, но другото устройство ще е с новия Windows 10X

Microsoft представи смартфон и лаптоп с по два екрана (видео)

Снимка: БТА

Microsoft направи своята първа стъпка в областта на сгъваемите устройства, представяйки смартфон и лаптоп, всеки от които има по два екрана, съобщи The Verge. Двете устройства имат изключително сходни дизайни, но (освен, разбира се, размера) имат и една съществена разлика – лаптопът работи с операционна система Windows, а смартфонът е под управлението на Android.

Мобилният телефон, който се нарича Surface Duo, включва в състава си два 5.6-инчови дисплеи, които могат да се въртят на 360 градуса, позволявайки устройството да бъде напълно отворено с екрани от всичките си страни.

На всеки от двата екрана на смартфона може да работят две различни приложения по едно и също време. Когато устройството се използва в хоризонтално положение, единият от дисплеите може да се използва като клавиатура или контролер за игрите. Тази възможност присъства и в новия лаптоп на Microsoft - Surface Neo.

Surface Neo се състои от два 9-инчови екрана, които един до друг позволяват работа на просторно 13-инчово пространство. Специално за това устройство Microsoft разработва нова версия на Windows – Windows 10X. Това издание на операционната система е с напълно нов дизайн.

„Виждаме, че хората използват лаптопи, както и че използват таблети. Както ние в Microsoft, така и нашите партньори, видяхме възможност да запълним някои пукнатини в тези изживявания и предлагаме нещо ново“, обяснява в интервю за The Verge Джо Белфиоре, ръководителят на отдела Windows experiences в Microsoft.

И таблетът, и смартфонът ще дебютират за широката публика през есента на 2020 г., като времето дотогава ще бъде използвано за изшлайфане на софтуера и хардуера. Най-вероятната причина Microsoft да представи двете устройства е фактът, че заради сгъваемите им екрани ще са необходими съвсем нов вид софтуерни приложения и ще е добре външните програмисти отрано да са наясно в каква посока се движи технологичният гигант, за да подготвят навреме нови програми.

Коментари: 0