Microsoft призова за спешна актуализацията на по-стари Windows версии

Компанията е открила уязвимост, способна да доведе до сценарий като този с WannaCry

Microsoft призова за спешна актуализацията на по-стари Windows версии
5154 ~ 1 мин. четене
Microsoft предупреждава потребителите на по-стари версии на Windows спешно да актуализират операционната си система, за да се предпазят от потенциално масова атака. Софтуерният гигант е открил критична уязвимост, сравнима с тази, позволила мащабната кризи покрай WannaCry (вирусът, който през 2017 г. нанесе щети за над 1 млрд. долара, след като засегна над 200 000 потребители от 150 държави). 

Засегнати от дефекта са Windows 7 и XP, както сървърните версии Windows Server 2003, Windows Server 2008 R2 и Windows Server 2008. Microsoft няма практика да отстранява бъгове в по-стар софтуер, но заради повишената опасност реши да включи и актуализации и за тях. Потребителите на Windows 8 и 10 не са засегнати от уязвимостта, става ясно от информацията. 

Windows 10 жъне все по-голяма популярност, но все още милиони потребители използват Windows 7 на своите машини. 

Онова, което прави новооткритата уязвимост още по-опасна, е това, че заразата не изисква взаимодействие с потребителя. С други думи, всеки бъдещ зловреден софтуер, който я използва, може да се разпространи от уязвим компютър до друг уязвим компютър по същия начин, както зловредният софтуер WannaCry обгърна целия свят през 2017 г.
 
От Microsoft твърдят, че досега не е регистрирана експлоатация на тази уязвимост. Въпрос на време е обаче хакерите да възстановят кръпките по обратния ред и да създадат зловреден софтуер. 
Коментари: 0