Мигрантите са най-големият риск за България

Трябва да инвестираме в сигурност и отбрана, категоричен бе Росен Плевнелиев

Мигрантите са най-големият риск за България

Снимка: Стоян Йотов

Най-непосредственият риск за страната ни е рискът от нарастване на миграционния поток от и към България. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след проведеното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), съобщиха от пресслужбата на президентството.

Плевнелиев наблегна на ключовата роля на МВР в опазването на държавната граница и противодействието на нелегалните мигранти. Противодействието на каналите и схемите за трафик на хора е от първостепенно значение.

Според него България трябва да инвестира в сигурност и отбрана, за да се предпази от разнообразните заплахи за националната сигурност. Трябва да се мобилизира целия кадрови, финансов и технологичен потенциал на страната. Необходими са допълнителни стъпки за засилването на функционалността на службите от сектор „Сигурност”. Трябва да се преодолее вътрешното напрежение в сектора и да се осигурят необходимите ресурси, чрез които адекватно да се противодейства на заплахите за националната сигурност.

Държавният глава изтъкна, че европейските мерки също не дават желания резултат. Шенгенската система не е достатъчно ефективна за овладявянето на миграционния поток. ЕС не може да защити външните си граници, да изработи общи правила за справедливо решаване на миграционния проблем, както и да спомогне за трайно решаване на причините за кризата.

Обществата в Западна Европа се радикализират. Европейски граждани все по-често се присъединяват към „Ислямска държава” и други терористични групи. Още по-опасното е, че в последствие те пренасят своя опит и радикални идеи в родните си страни, което засилва заплахата от тероризъм в сърцето на Европа.

Българските институции трябва да предприемат ефективни превантивни мерки, за да се предпазим от подобни процеси и у нас.

Тенденцията на глобално политическо противопоставяне между ЕС, НАТО и Русия също представлява риск за България. Предвиждат се мерки в борбата с тероризма и подобряване на киберсигурността.

Глобалните фактори с негативно отражение върху националната сигурност са: слабото икономическо развитие; бедността, социалното изключване, безработицата – особено младежката; сътресенията във финансовата сфера; промените в природната среда и климата; демографските проблеми; религиозното противопоставяне и радикализирането на отделни обществени групи в държави в непосредствена близост до нас; заплахи за информационната сигурност и др.

Коментари: 0