Милиардер раздаде на служителите си 85 млн. долара

След като продава компанията си, бившият собственик решава да сподели парите от сделката

Милиардер раздаде на служителите си 85 млн. долара

„Предполагам знаете израза – "някои хора са родени със сребърна лъжица". Е аз нямах дори лъжица“, това казва 75-годишният Доналд Фрейс, повреме на конференция, проведена в стерилните офиси на Лос Анджелис.

След като завършва гимназия през 1958 г., Фрейс влиза в армията. Три години по-късно, той се връща в Калифорния с 125 долара в джоба. Веднага се хваща на работа към склад за стъкларско оборудване (като резачки и бормашини), като след няколко месеца се нарежда сред топ служителите на компанията. Тогава годишният му приход е бил 240 хил. долара.

Малко по малко компанията расте, а с нея и Фрейс се изкачва на все по-високи позиции. След 1997 г.  неговият партньор се пенсионира, Фрейс купува другите 50% от компанията.

Днес C. R. Laurence снабдява повече от 65 хил. продукти за стъкларската промишленост – от безрамкови врати за баня до витрини и принадлежности за почистване (всъщност, всичко без самите стъкла).

Когато Фрейс навършва 70, съставя приемствен план за запазването на 570-милионната компания. Така той започва да търси купувачи в последния момент. Сред 4-те предложения, той избира един от най-големите си кленти – Oldcastle BuildingEnvelope – дъщерно дружество за ирландски строителни метериали. Сделката е сключена за 1,2 млрд. долара в брой и 100 млн. ценни книжа, както и още 1,600 за служителите на компанията.

От сделката Фрейс печели 885 млн. долара след облагането с данъци за склада и дистрибуционните центрове на компанията в Канада, САЩ, Европа и Австралия. Според Forbes точната нетна стойност на приходите му са 1 млрд. долара.

Като специално „благодаря“, Фрейс  използва придобитите 85 млн. долара от сделката и ги раздава като бонуси на служителите, работили над година във фримата.  Най-малкият бонус, който собственика е дарил, е бил на стойност 5 хил. долара, а някои от тях получават над 1 млн. долара.

„Нямаше как да изградя компанията си на такова високо ниво без моите служители, затова реших, че е правилно да споделя парите от сделката“, казва директорът.

Коментари: 0