Светлината на прожекторите e изцяло за долара

Оптимистичните данни за икономиката на САЩ се отразиха негативно и върху златото

Светлината на прожекторите e изцяло за долара
220 ~ 1 мин. четене

През изминалата седмица търговията на валутните пазари бе динамична, предвид сериятаот ключови данни и изказвания на председателите на няколко централни банки. Светлината на прожекторите обаче бе запазена изцяло за долара, който поскъпна спрямо останалите валути, след като длъжностни лица от Фед заявиха, че икономиката позволява повишаването на лихвения процент през декември.

В подкрепа на това твърдение докладът за неселскостопанската заетост, който бе оповестен в петък, показа увеличение на заетостта с 271 000 работни места при очаквания за ръст от 181 000. Междувременно отделен доклад показа спад на безработицата от 0.1% до 5%, което бе в съответствие с първоначалните прогнози. Една от най-слабо представилите се валути тази седмица бе британският паунд, който бе поставен под допълнителен натиск, след като стана ясно, че Английската централна банка не смята да повишава лихвения процент в близко бъдеще.

Оптимистичните данни за икономиката на САЩ се отразиха негативно и върху златото, което в качеството си на нелихвоносен актив традиционно поевтинява при перспективата за повишаване на лихвените нива.

За седмицата еврото поевтиня с 2.68% спрямо долара, паундът се понижи с 2.64%, йената изгуби 1.93%, швейцарският франк поевтиня с 2.04%, златото се понижи с 4,65%, а американският суров петрол изгуби 3.51%. Пазарният фокус през настоящата седмица ще бъде съсредоточен върху данните за заетостта в Австралия и продажбите на дребно в САЩ, както и върху изявленията на председателите на централните банки на Европа, Великобритания и Австралия.

Отдел „Анализи валутни пазари“, Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Подкрепи Economic.bg