Министър на Орешарски купува ТЕЦ „Варна” от ЧЕЗ

Цената на сделката ще се определи на база собствения капитал на топлоцентралата

Министър на Орешарски купува ТЕЦ „Варна” от ЧЕЗ
Георги Желязков Автор: Георги Желязков Автор: Александра Сотирова

Чешката CEZ Group продава ТЕЦ „Варна” на българската фирма „Сигда” ООД, отделно от останалите си активи. Енергийната компания е решила да приеме предложението, оценявайки го като най-доброто, получено в търга.

Справка в Търговския регистър показва, че изпълнителен директор на „Сигда” ООД е Данаил Папазов, транспортен министър по времето на кабинета „Орешарски” (2013-2014). Собственици на 100% от капитала на компанията са синът му Станислав Папазов и дъщеря му Ивелина Папазова.

Сделката е предмет на одобрение от българския антимонополен орган (КЗК). Според официалната информация на CEZ крайната цена по сделката ще бъде определена след приключване на транзакцията, базирана на собствения капитал на дружеството. 

ТЕЦ „Варна”, който е с инсталирана мощност от 1260 MW, е спрян от 1 януари 2015 г., уточняват от чешката група. 

Преди месец ви съобщихме, че чешката енергийна компания CEZ Group ще продаде ТЕЦ „Варна”, отделно от останалите си активи в България. Тогава местни медии писаха, че надзорният съвет е одобрил продажбата на централата на един от участниците в търга за ЧЕЗ в България. Според информацията купувачът е предложил около 50 млн. евро за неработещия ТЕЦ. 

Според източник, близък до сделката, самата електроцентрала, която сега има стойността на скрап, не е привлекателна. Привлекателна обаче е земята, на която е разположена и която притежава дружеството. 

Въглищната електроцентрала „Варна” на брега на Черно море е закупена от ЧЕЗ през 2006 г. за 206 млн. евро, а още 100 млн. евро са инвестирани в увеличението на капитала на компанията. ТЕЦ-ът обаче не работи от 2015 г. насам, тъй като не отговаря на европейските изисквания за емисиите и ЧЕЗ реши да не инвестира в нея.

Процедурата по продажбата на бизнеса на ЧЕЗ в България все още продължава.

Коментари: 0