Балтова поиска ниското ДДС в туризма да остане до края на 2022 г.
Ставките бяха намалени миналата година като антикризисна мярка за бизнеса

© ECONOMIC.BG / БТА
Служебният министър на туризма Стела Балтова призова депутатите да запазят ниската ставка на ДДС за стоките и услугите в туризма до края на 2022 г. В момента единствено услугата "настаняване" в места за настаняване е с 9% за постоянно. Намалените през 2020 г. ставки като антикризисна мярка – върху нискоалкохолните напитки като вино и бира, заедно с услугите на туристическите оператори и екскурзиите със случаен превоз – според сега действащите законови разпоредби ще действат само до края на тази година.
По време на днешното изслушване в парламента Балтова напомни, че за сектора действа схемата "60/40", която е с нов дизайн и изброи другите мерки за безвъзмездно подпомагане на бизнеса, който ще бъде засегнат от прилагането на ограничителните действия според здравния противоепидемичен план.
Парите за мерките са разписани в предложения от служебния кабинет законопроект за актуализация на държавния бюджет, като министърът каза, че се надява той да бъде приет в рамките на сегашния парламент.
Сред тях министърът посочи мярката за запазване на заетостта "80/0", според която се предвижда да се покрива 80% от осигурителния доход на засегнатите лица.
Тази мярка е разширена с включване и на самоосигуряващите се лица", допълни Балтова.
Освен това ще има безвъзмездна финансова помощ за екскурзоводите като самонаети лица на базата на минимален средномесечен доход от 2019 г.
"Ще има и мерки за покриване на оперативни разходи на база процент върху сумата на спада от приходите през 2020 към 2019 г. на средномесечна основа. Така ще се компенсират и сезонните бизнеси и ресурсът ще се разпредели по-справедливо", каза министърът на туризма.
По думите ѝ при ниво 3 по здравния план, когато част от дейността в бранша няма да може да се извършва, ще важи новият дизайн на мярката "60/40", както и дотацията от 35 евро на седалка при чартърите. При ниво 4, когато например къщи за гости ще са отворени при специален режим, а за ресторанти и кафенета ще е разрешена само доставката по домовете, ще се се запази и мярката за запазване на заетостта, комбинирано според обхвата ограничаване на дейностите – при над 50% спад, да се прилагат мерките "80 на 0", "60 на 40" и "50 на 50" съответно при 30 и 20% спад.