102 минути, които промениха Америка

Днес САЩ запази мълчание в памет на жертвите от 11 септември

102 минути, които промениха Америка
Автор: Александра Сотирова

Днес с минута мълчание Съединените американски щати отбелязаха 15-годишнината от терористичните атентати срещу Световния търговски център и Пентагона.

Минутата мълчание бе запазена в 8.46 часа (местно време) – моментът, в който първият отвлечен самолет удари една от емблематичните кули на Световния търговски център в Ню Йорк. В метрополията ще бъде запазено мълчание още пет пъти. 

На възпоменателната церемония бяха прочетени имената на близо трите хиляди загинали на 11 септември. На мястото присъстваха двамата кандидати за президентския пост Хилари Клинтън - на времето сенатор от Ню Йорк, и на Доналд Тръмп, един от магнатите в Манхатън.

Президентът на САЩ Барак Обама призова нацията да прегърне многообразието и да не позволява на „терористи“ да разделят страната, предава AFP. „Нашето многообразие, нашето шарено наследство не е слабост. То още е и винаги ще бъде едно от нашите най-силни предимства“, заяви Обама по време на службата в Пентагона.

Преди 15 години събитията, които разтърсиха Америка, се случиха точно за 102 минути, които със сигурност промениха не само САЩ, но и света. Отвлечените, от групировката "Ал Кайда", самолети на 11 септември са първата чуждестранна атака на континента от близо два века - това отнема чувството за безопасност на Америка като тя повлича и Запада да влезе във войни, които се водят и до днес. 

Ето хронологията на събитията, които в съдбовна сутрин промениха хода на историята на САЩ:

08:46 ч (местно време) първият удар

Самолетът Boeing 767 на авиокомпания American Airlines, осъществяващ полет между Бостън и Лос Анджелис с 92 души на борда - включително петима похитители се разбива в Северната кула на Световния търговски център, оставяйки гигантска дупка във фасадата на сградата. Гъсти пътеки от дим изпълват небето и горните етажи от кулата.

 09:03 ч – ударът във втората кула

Отново Boeing 767 на превозвача United Airlines, които лети от Бостън до Лос Анджелис с 65 души на борда - включително петима похитители - удря Южната кула на Световния търговски център, предизвиквайки огромен взрив.

09:37 ч – ударът по Пентагона

Самолет Boeing 757 на компанията American Airlines, който е летял от летище Дълес във Вашингтон до летище Лос Анджелис се разбива в Пентагона. На борда има 64 души, включително петима похитители.

9:30 ч - Буш говори

Тогава президентът на САЩ Джордж У. Буш е в Сарасота, Флорида и коментира взривовете "привидна терористична атака." Той нарежда да се проведе "разследване в пълен мащаб“, както и да се преследват и да се намерят  хората, извършили тези действия" и казва, че веднага ще се върне във Вашингтон.

9:42 часа – всички полети са отменени

В САЩ Федералната авиационна администрация (FAA) нарежда отмяна на всички търговски полети в Съединените щати.

09:59 ч - Южната кула се срива

Южна кула на СТЦ, ударена 56 минути по-рано, се срива в огромен облак от пушек и прах.

10:03 ч - Катастрофата в Пенсилвания

Самолет Boeing 757 на United Airlines, пътуващ от Нюарк за Сан Франциско с 44 души на борда - включително четирима похитители се разбива в поле близо до Шанксвил, Пенсилвания, след като пътниците и екипажа са се борили с похитителите. Самолетът не успява да достигне целта си, за която се смята, че е била Белият дом.

10:28 ч - Северната кула се срива

Северната кула на Световния търговски център се срива, час и 42 минути, след като е ударена. Огромен облак от прах се издига над Манхатън.

Равносметката за тези 102 минути терор - 2974 загинали от 90 държави, 75 000 още са жертви на нападението - някои от тях имат здравословни проблеми или психични заболявания.

Днес мястото на Световния търговски център е различно там има мемориал, музей, както и бизнес сгради, най-скъпата ж.п. гара в света и артистичен център. В центъра на този терен е Кулата на свободата или Световен търговски център Едно. Тя гледа Манхатън от 541 метра височина или 1776 фута, което отговаря на годината на американската независимост.

Светлините на този небостъргач, който е най-големият на американския континент, са видими от километри. Кулата е по проекта на Дейвид Чайлд и по първоначален замисъл на Даниел Либескинд, на когото от начало беше възложена задачата да реши как да бъде преустроен теренът на рухналите кули близнаци. Строителството на Кулата на свободата започна през 2006 г. и тя беше завършена през май 2013 г.

Още пет небостъргача се издигат или ще се издигат на това място. Вече са открити небостъргачите Световен търговски център Четири и Световен търговски център Седем. Световен търговски център Пет е на етап проект. Световен търговски център Две и Световен търговски център Три се строят.

Коментари: 0