Митниците откриха незаконни кранове във винпромите в Поморие и Славянци

Вече са наложени обезпечителни мерки на части от двата обекта, където се намират доказателствата

Митниците откриха незаконни кранове във винпромите в Поморие и Славянци
Агенция „Митници“ е установила наличието на незаконни кранове за източване на алкохол във винпрома в Поморие. Винпромът в село Славянци пък е отрязал достъпът на митниците до данъчния склад. Това бе обявено от зам.-директора на Агенция „Митници“ Юлиан Мирков на извънреден брифинг. През тази седмица са извършени проверки на общо 6 данъчни склада, но в другите четири  не са открити съществени нарушения.

В данъчен склад, находящ се в град Поморие, е установено наличието на 9 крана, монтирани върху дестилационни съоръжения. Крановете са поставени без одобрението на митническите органи, не се пломбирани и на съответните точки не са монтирани измервателни уреди. През крановете е установено, че изтича алкохол, готов за консумация. Някои от крановете са с голям дебит - с експеримент митническите служители са доказали, че 5-литров съд се запълва за 45 секунди.

В данъчен склад, находящ се в село Славянци, община Сунгурларе, митническите служители след извършен полеви експеримент по отношение средствата за измерване и контрол и данните, предавани от тях, установяват, че измервателният уред визуализира на дисплея си движение на акцизен продукт, но не натрупва информация за количеството на преминалия продукт. Т.е. на практика уредът не отчета и не предава данни към Агенция „Митници" и това създава възможност да се извеждат акцизни стоки без да са отчетени и съответно без да се заплати акциз.

За проверките са съставени протоколи. Предстои да бъдат изготвени становища и в зависимост от тежестта на нарушенията ще се предприемат съответните административни и административно наказателни мерки. Вече са наложени обезпечителни мерки на части от двата обекта, където се намират доказателствата.

В останалите четири проверявани обекта, намиращи се в районите на Търговище, Долна Баня, Свиленград и Ловеч, не са открити съществени нарушения.
Коментари: 0