€100 млрд. струват на ЕС санкциите срещу Русия

Според председателя на руската Дума те костват и 2 млн. работни места

€100 млрд. струват на ЕС санкциите срещу Русия
3677 ~ 1 мин. четене

Санкциите срещу Русия нанасят щети за 100 млрд. евро на държавите от ЕС, съобщава председателят на руската Дума Сергей Наришкин, цитиран от ТАСС. Той обясни, че се позовава на данни, предоставени му от партията Европейската обединена левица – Северна зелена левица (GUE/NGL) в Европейския парламент.

„Според анализ на австрийски икономически институт в дългосрочен план щетите от санкциите за ЕС и Швейцария ще възлизат за около 100 млрд. евро и загубата на около 2 млн. работни места“, казва Наришкин.

Председателят на Думата коментира още, че една от основните институции, които могат да помогнат за възстановяването на доверието между ЕС и Русия, е Европейският парламент. Наришкин напомня и че не Русия е „инициатор на конфронтацията между ЕС и Русия“.

През миналото лято Москва наложи ембарго на вноса на храни и селскостопански стоки от ЕС в отговор на западните санкции, свързани с анексирането на Крим и дестабилизирането на Украйна.

Ограниченията трябваше да важат една година, тоест до август 2015 г. Няколко седмици преди това обаче руското правителство удължи срока им с още една година.

Коментари: 0