Мобилните устройства са новата \"задна врата\" за киберпрестъпниците, смята експерт

Проучване сочи, че 100% от бизнес индустриите в света са били компрометирани от хакерски атаки срещу мобилни устройства

Мобилните устройства са новата \

Снимка: Pixabay

1184 ~ 1 мин. четене
Атаки със зловреден софтуер срещу мобилни устройства са засегнали 100% от бизнес индустриите в света. Това сочат данните от ново проучване на доставчика на услуги за киберсигурност Check Point. 

Организацията е анализирала данни, подадени от 850 компании на четири континента. Те показват, че кибератаки са компрометирали бизнеси от всички видове индустрии. Нападенията са били насочени както към Android устройства, така и към iOS. 

Атаките са не само разпространени в широк мащаб, но и са много на брой. Данните в доклада на Check Point сочат, че всяка от анкетираните компании е била атакувана от мобилни вируси над 50 пъти. 

89% от бизнесите са претърпели атаки от типа „човек по средата“, които се характеризират с това, че позволяват на хакерите да прихванат комуникацията между две страни. По този начин те могат да подслушват разговори или дори да нарушават тяхното съдържание, в случай, че то е писмено например. 

Според информацията 75% от изследваните фирми са имали средно по 35 устройства в мрежа, пише TechRepublic. 

„Финансовата стойност повтаряемостта на атаките на мобилни устройства надвишават тези на персоналните компютри през 2017 г.“, коментира Майкъл Шаулов, ръководител на мобилната и облачната сигурност в Check Point. „Мобилните устройства са по същество новата „задна врата“ за киберпрестъпниците“, добавя той. 

Анализите на компанията показват още, че операционната система Android е по-малко сигурна от iOS. 

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg